POŠ Jevnica: Šolski ekovrt (2016- )

Nazadnje spremenjeno 20.6.2021 , ob 13:59 Urejal: Darja Rajšek

maj 2021

Naravoslovni dan. Letos smo na gredice, potem, ko smo jih opleli, posadili papriko, paradižnike, andske jagode, kodrolistni ohrovt, orjaške kolerabice in arašide. Vse sadike so domače. Sadike arašidov so vzgojili učenci 1. in 2. razreda, paradižnike pa učenci 3. razreda. 

   

 

april 2021

Naš vrt so obiskali bodoči prvošolci iz vrtca Jurček. pripravili smo jim presenečenje z ugankami in skritim zakladom. Del zaklada je bila tudi sadika joste z našega vrta. 

   

marec 2021

Na gredo z zimsko solato smo posadili sadike nadzemne kolerabice.

Urejamo  zeliščno spiralo.

februar 2021

Tudi v koronskem času se na našem vrtu dogaja. Gredice so polne rukole, kreše, motovilca in zimske solate. Upamo, da se kmalu vrnemo v šolske klopi, saj se bliža pomlad in z njo delo na vrtu. 

 

november 2020

Ko smo se septembra vrnili v šolo, nas je na vrtu pričakalo še nekaj pridelkov – paprika, paradižnik, zelišča, slive, cel mesec pa smo lahko obirali fige. 

Tretješolci z učiteljico Ano Terzić, so se lotili jesenske priprave gredic, posejali so motovilec, rukolo in vrtno krešo. 

Gredice, s katerih smo pobrali pridelke so prvošolci in drugošolci z učiteljicama Darjo in Julijo pokrili z kompostiranim hlevskim gnojem ter posadili sadike zimske solate, ki smo jo sami vzgojili. 

junij, 2020

Tretješolci vzorno skrbijo za svoje gredice, junij pa je tudi čas, ko je potrebno obrati nekatera zelišča. Slezenovec  svojimi lepimi cvetovi privablja številne čebele, zato je potrebno biti previden pri obiranju.  Kamilice pa številne žuželke vabijo z nežnim vonjem. 

     

maj, 2020

Ko smo se 11.5. 2020 po nekaj tednih samoizolacije zopet vrnili v šolo, smo veliko časa preživeli na našem vrtu. Rastline, ki smo jih posejali, so že dobro zrasle, motovilec je že semenil, jagode, maline in ribez pa  zorijo. Med tem, ko nas ni bilo, je za vrt skrbela naša gospodinjka, gospa Olga.  Učenci 1.,2. in 3. razreda smo se lotili urejanje osrednjega dela vrta, ki je posut z lesnimi sekanci. Ker so le ti že razpadli in je nastal humus, smo z njimi posuli prostor okoli jagodičevja, da preprečimo rast plevela. Na njihovo mesto pa smo nasuli nove sekance. 

   

 

24.3.2020

Še preden nas je corona virus poslal v samoizolacijo in zaprl šolo, nam je uspelo urediti naše gredice, ki so bile že kar dobro zapleveljene, saj narava sama poskrbi, da zemlja ni gola. Učenci 3. razreda so na svoje gredice že posejali korenček in peteršilj, četrtošolci  in petošolci pa so urejali gredice z jagodičevjem. Ugotovili so, da imamo kar nekaj sadik ribeza,  joste in malin, ki jih bomo podarili učencem v Kresnice, Hotič in Vače.  Tudi najmlajši, prvošolci, radi pomagajo pri delu na vrtu, v mini tople gredice pa so posejali rukolo in peteršilj. 

Letos smo se preizkusili tudi v vzgoji lastnih sadik. Posejali smo nadzemno kolerabico in špinačo, za preizkus pa smo na rezine narezali svež paradižnik in ga dali v zemljo. Zaenkrat je lepo vzkalil, kaj bo kasneje, bomo pa videli. Učenci so nekaj dni stare kolerabice že prepikirali.  Pri delu so bili zelo nežni in pazljivi. Vsak učenec ima svojih šest sadik, za katere naj bi skrbel, a sta jih  pred zaprtjem šole,  le dva učenca uspela odnesti domov, ostale sadike kolerabice in špinače pa so sedaj pri meni doma. 

4.10.2019

Kljub jeseni in bližajoči zimi, se na našem vrtu še vedno dogaja. Posejali smo rukolo in  vrtno krešo, posadili smo sadike jagod, zimske solate, kitajskega radiča in špinače. Tudi figa je letos bogato obrodila in ker fige postopoma zorijo, se z njimi sladkamo že cel mesec. 

 

29.9.2019

Septembra so nas na vrtu pričakali pridelki, ki smo jih posadili konec maja. Paradižnik in papriko učenci pojedo pri šolski malici, listnato zelenjavo (blitva, radič)  uporabljamo za izdelavo smutijev, ki bodo na jedilniku na štirinajst dni.  Uspelo nam je posušiti kar nekaj zelišč, naredili smo čajne mešanice, ki jih naša kuharica uporabi za pripravo čaja. Tudi buče se pridno debelijo. Ko bodo dozorele, bodo kuharice iz njih pripravile bučno juho. 

      

Darja_Rajšek_Šolski ekovK

Zaradi dežja smo šele v začetku junija na gredice posadili zelenjavo, ki jo bomo uživali septembra. Paprike, kolerabice, melone, lubenice, zelena, peteršilj. Gredice smo zastrli s slamo, da bo prst ostala vlažna tudi v vročih poletnih dneh. 

 

8.4.2019

Na našem vrtu v tem času kraljuje kodrolistni ohrovt, ki smo ga posadili lani. V tem času, ko še ni veliko domače zelenjave našim učencem prav tekne. Ali ga odtrgajo in grizljajo že na vrtu ali pa pristane v sadno zelenjavnem smutiju. 

22.3.2019 Obrezovanje dreves

Obiskal nas je sadjar iz sadovnjaka iz Senožet, gospod Gregor. Obrezal nam je drevje. Pri tem je imel pridne pomočnike. 

   

21.3.2019 Nabrali, očistili in pojedli smo motovilec. 

 

 

Februar, 2019

Nenavadno toplo februarsko vreme nas je pregnalo iz učilnice v naš gaj, kjer že cvetijo prve pomladne cvetlice – zvončki. Uredili in obnovili smo senzorno pot, prostor za počitek, pobrali smeti, pograbili travo, hišnik pa nam je spraznil valilnice, da bodo ptice v njih ponovno lahko gnezdile. 

Tudi zelenjavne gredice smo uredili. Na njih še vedno lahko najdemo zelenjavo – kodrolistni ohrovt, motovilec, blitva. Ohrovt in blitvo bomo uporabili v smutijih, motovilec pa v solati. Nekaj teh rastlin bomo pustili do poletja, ko bodo zacvetele in semenile. 

    

P-008-Zaključno-poročilo-o-izvajanju-projekta (1)

2016.2018 Še zadnje urejanje gredic pred poletnimi počitnicami. 

19.6.2018 Danes bo za kosilo solata z zelišči. 

    

16.6.2018 Naše pridelke smo razstavili na prireditvi Festival skupnosti v Litiji. 

14.5. 2018 Skuhali smo žajbljev sirup. 

Maj 2018 Na gredici, kjer semeni motovilec smo posadili lučnik. Jeseni nas bo na gredicah pričakala blitva, kodrolistni ohrovt, radič. 

31.5.2018 V naši mali vodni kotanji je zacvetel lokvanj. 

7.4.2018

Delovno soboto smo učenci in učiteljice izkoristili za delo na vrtu. Prostor za druženje smo obnovili z novimi lesnimi sekanci, prezračili smo gredice, posejali grah, blitvo in špinačo ter poskrbeli za jagodičevje. 

18.1.2018

Novice z vrta.

Kljub temu, da je zunaj še zima smo se lotili urejanja gredic in setve. Zemljo smo prezračili z vilami, pograbili, s količki in vrvjo označili vrstice ter posejali korenje, redkvico in zimsko solato. To nam je svetovala agronomka in biodinamičarka Fanči Perdih, ki pravi, da nekatere rastline bolje uspevajo, ko je hladneje. 

Jedli smo tudi že motovilec, ki smo ga sami nabrali. 

Na naših gredicah trenutno rastejo motovilec, zimska solata in por. 

5.11.2017

Prvo novembersko  nedeljo je v Jevnici potekala prireditev V hvaležnost jeseni, na kateri  se je predstavila  tudi naša šola ter naš ekovrt.  Učenci 3. razreda so se predstavili s kratkim kulturnim programom, obiskovalci pa so si lahko ogledali naš razstavni prostor, kjer so bili  pridelki  s šolskega vrta, ki nas je kljub vremenu, ki letos ni bil naklonjen kmetovanju, bogato obdaril.   KUD Jevnica, Sekcija za razvoj podeželja,  vsako leto podeljuje priznanja za naj pridelke,  nas pa je presenetila s priznanjem  za Šolski ekovrt in ljubezen do narave. Priznanje je prejela tudi naša učenka Zoja Rokavec, za svoj aranžma, s katerim je sodelovala na razstavi. Tako naravi za pridelke kot priznanju  smo zelo hvaležni.

9.9.2017 Danes je v Ljubljani, na Pogačarjevem trgu potekal EKO praznik, na katerem smo sodelovali tudi mi. Na stojnici smo predstavili jesenske pridelke, marmelade, zelišča in čaje. Učenci so mimoidočim pripovedovali, kako je naš vrt nastal ter kako skrbimo zanj. 

6.9.2017 

Učenci 3. razreda so iz svojih gredic pobrali krompir, brokoli in  fižol. Pridelek je bil zelo dober. Gredice smo pripravili za sejanje zimske zelenjave, opazili pa smo, da je iz zemlje že pokukal motovilec, ki se je zasejal, ko smo pustili, da rastlina semeni. 

1.9.2017 Naš vrt že nestrpno pričakuje, da ga po vročih počitnicah zopet obiščemo. Kljub vročemu poletju imamo tudi z minimalno porabo deževnice obilen pridelek. To nam omogoča zastirka, ki preprečuje izhlapevanje vode. Pričeli bomo z pobiranjem pridelkov: krompir, fižol, brokoli, okrasne bučke, zelišča. Dopolnili bomo našo ozimnico, skuhali bomo zeliščni sirup ter natrgali zelišč za čaje, ki jih bomo pili pozimi. V tem šolskem letu se bomo lotili trajnih plevelov, ki nam običajno povzročajo preglavice. Na našem vrtu je to slak.

Šolsko leto:2017/2018

16.6.2017 Obiranje zelišč.

Meta, timijan, dobra misel, luštrek. Pozimi nas bo grel domač zeliščni čaj. 

 V  petek, 12.5.2017 smo na našem vrtu izvedli naravoslovni dan, na katerega smo povabili  stare starše, starše, naše bivše učence ter bodoče prvošolce iz vrtca Jurček. S skupnimi močmi in dobro voljo smo izdelali gomilasto gredo, ob zeliščno spiralo smo postavili vodno kotanjo, ki bo pripomogla k ohranjanju naravnega ravnovesja na vrtu, učenci  so sadili fižol in krompir,  babice in mamice pa so pridno pulile plevel.  Pred vhodom, kjer je akacijev gaj,   smo izdelali prostor za počitek, do katerega vodi senzorna pot. Prvi junaki so že sezuli čevlje in se bosi sprehodili po njej. Ko smo vse postorili, so se nam pridružili obiskovalci, ki so prišli na ogled vrta, župan Franci Rokavec, ravnateljica Tatjana Gombač, predstavnica Inštituta za trajnostni razvoj Alenka Henigman,  naše kolegice in drugi, ki jih zanima kaj se na našem vrtu dogaja. Delo smo zaključili z malico, ki so jo pripravili naši učenci.

Obiskovalci so si  lahko ob vhodu na vrt ogledali  informacijsko tablo, na kateri je tloris vrta ter kratek opis nastanka vrta. Sredstva za tablo smo dobili iz projekta EATthink2015.

     

 

 

 

 

Marca smo na drevesa ob vrtu  obesili valilnici za siničko in  plavčka ter gnezdilnico za netopirja. Vsi trije bodo poskrbeli za škodljivce na vrtu. 

Polletno poročilo o izvajanju projekta _ Šolski ekovrt

Naš ekovrt deluje zdaj že drugo leto. V tem času so učenci  spoznali življenjski krog nekaterih rastlin, sladkali so se s slastnimi jagodami, malinami, kuhali so ribezovo marmelado, čez leto so pili svoje zeliščne čaje, nekateri pridelki pa pristanejo v šolski kuhinji, kjer kuharice iz njih pripravijo slastne jedi. Novo šolsko leto smo  začeli z trganjem debelih lubenic, ki  so čez poletje zrasle na naših s soncem obsijanih gredicah. Tudi v bodoče bodo učenci veliko časa preživeli na vrtu, v sožitju z naravo, kjer neizmerno uživajo, hkrati pa spoznavajo naraven način pridelovanja hrane, kako ohranjati naravno ravnovesje ter se učijo medsebojnega sodelovanja.

Tako kot v preteklem letu, bo tudi letos vsak razred skrbel za del vrta, ki ga poskušamo urediti po načelih permakulture. V jeseni nas čaka pobiranje buč, blitve, rdeče pese, radiča in fižola, v kratkem pa bomo posejali motovilec, špinačo in zimsko solato. Zbirali bomo recepte, pripravljali jedi iz naših pridelkov, vsak razred pa je dobil posebno nalogo – opazovanje določene rastline ( jagode, motovilec, špinača, medonosne rastline). Starejši učenci OPB-ja bodo izdelali načrt zeliščne spirale z opisom rastlin ter poimenovanjem v različnih jezikih. Sodelovali bomo na prireditvi V hvaležnost jeseni, vključeni smo v projekt Inštituta za trajnostni razvoj Šolski ekovrtovi, nadaljujemo pa tudi z izobraževanjem učiteljice s področja permakulture. Pred novim letom bomo organizirali starševsko srečanje, kjer bomo pili zeliščne čaje ter se sladkali z zeliščnimi piškoti.

Spomladi načrtujemo postavitev vodne kotanje, ki pripomogla k ohranjanju naravnega ravnovesja na vrtu.

20160907_083733

Šolsko leto smo pričeli s pobiranjem pridelkov – 9 debelih in sladkih lubenic smo pridelali. 

Učenci POŠ Jevnica ter otroci vrtca Jurček, smo 18.11.2016,  na vrtu skupaj zapeli pesem Čebelar. 

Na okroglo gredo smo posejali motovilec. 

Tretje leto smo že vklučeni v program Šolski ekovrtovi, ki ga izvaja Inštitut za trajnostni razvoj. Na vsakoletnem jesenskem nacionalnem seminarju, 24.11. 2016, nam je bil podeljen znak Šolski ekovrt.  Znak »Šolski ekovrt« prejmejo šole in vrtci, ki izpolnjujejo merila programa za ekološko vrtnarjenje.

Znak je podelila Anamarija Slabe, direktorica Inštituta za trajnostni razvoj. 

Veseli in ponosni smo, da nam je uspelo pridobiti znak, hkrati pa nam pomeni spodbudo za nadaljne delo. Razmišljamo že, kako bomo delo načrtovali za naprej, predvsem s temami s področja globalnega učenja.

 

Na prednovoletni čajanki s sejmom smo staršem ponudili zeliščni čaj z našega vrta in zeliščne piškote. 

Na vrtu smo radi tudi pozimi. 

Objavljeno: 7 septembra 2016 , Avtor: Darja Rajšek