MŠ: Kako hitro čas beži … (2016/17)

Nazadnje spremenjeno 20.9.2017 , ob 16:41 Urejal: Jana Isoski

Kako hitro čas beži …

je verz iz znane pesmi Moj deklič, ki jo je napisal skladatelj, zborovodja Lipe, cerkveni organist in litijski občinski tajnik Peter Jereb. Hkrati je to naslov projekta, ki smo ga v letošnjem šolskem letu izvajali na OŠ Gradec. Od rojstva Petra Jereba bo 1. 7. 2017 preteklo 150 let. Visoki okrogli jubilej smo obeležili s postavitvijo tematske razstave o življenju in delu Petra Jereba, šolski pevski zbor je prepeval priredbe njegovih pesmi, med prebivalci Litije ter okolice so učenci izvedli anketo o poznavanju Petra Jereba, prek dramskih prizorov so spoznavali njegovo delo in osebnost.

Vse aktivnosti so se zlile v celoto na slavnostni akademiji v torek 25. 4. 2017. Večer se je odvil v duhu sodelovanju s Knjižnico Litija, Pevskim društvom Lipa in gospo Marijelo Lebinger, ki je Jereba kot deklica tudi osebno poznala.

4. 5. 2017 se je razstava o življenju ter delu Petra Jereba iz šolske avle preselila v Mestni muzej Litija. Na otvoritvi so ponovno sodelovali naši učenci z dramskimi prizori in petjem. Vljudno vabljeni, da si razstavo v maju in juniju ogledate.

Peter Jereb  je v sebi nosil mnoge talente. Litijski prebivalci so jih bili izdatno deležni v več kot šestih desetletjih, ki so jih imeli čast preživeti z njim in ob njem. Njegova zapuščina pa nas še vedno nagovarja v obliki glasbe.

Hvaležni smo sinu, Petru Jerebu mlajšemu, da očetovo zapuščino nesebično deli z nami.

Tako veliki in lepi dogodki so rezultat sodelovanja mnogih ljudi. Iskrena zahvala za prijetno sodelovanje gre sodelavkam Bojani Kotar, Stanislavi Sirk, Vanji Arhnaver, Dariji Kotar, Alenki Zupančič, Aniti Mirjanić, Maji Žibert, sodelavcu Mateju Steletu ter ravnateljici Tatjani Gombač za podporo tekom projekta.

Ana Tori

Polletno poročilo projekta_Kako hitro čas beži

avtorica portrteta: Sara Juvančič

 

Od rojstva skladatelja, zborovodje in litijskega občinskega tajnika Petra Jereba je preteklo že skoraj 150 let. S svojim delom je pustil trajne sledi v litijskem prostoru. Visoki okrogli jubilej bomo učenci in učitelji OŠ Gradec v sodelovanju z Mestnim muzejem Litija in Pevskim društvom Lipa obeležili v letu 2017. Projekt je dobil ime po verzu ene od Jerebovih pesmi, v okviru le-tega pa se bodo zvrstile različne dejavnosti:

Tematska razstava o življenju in delu Petra Jereba, ki bo postavljena na OŠ Gradec, kasneje pa bo širši javnosti dostopna v Mestnem muzeju Litija.

Kulturni večer o Petru Jerebu, na katerega boste vljudno vabljeni tudi starši – predstavitev Jerebovega življenja in dela, ki je bilo močno povezano z glasbo. Za izvedbo njegovih pesmi bomo MPZ OŠ Gradec sodelovali s PD Lipa Litija. 

Med cilji projekta je tudi okrepiti zanimanje mlajše generacije za lastno zgodovino  preko vzpostavitve aktivne komunikacije med osnovnošolci in njihovimi starimi starši,  priprave oddaje za šolski radio ter oblikovanja prispevkov za šolski časopis OKA.

 

V Mladinskem pevskem zboru se intenzivno pripravljamo na slavnostno akademijo Petra Jereba. Učimo se dve Jerebevi pesmi: Črn mož, ki je nekoliko hudomušna in se prav fino zabavamo, ko se učimo besedilo še prikazati, David Gobec pa v vlogi Petra Jereba dirigira zboru. Za konec akademije pa pripravljamo pesem Lahko noč, ki jo bomo zapeli skupaj s fanti in puncami iz Pevskega društva Lipa, ki ga je skoraj petdeset let vodil Peter Jereb. Obe pesmi sta v originalu napisani za odrasle glasove, za mladinski pevski zbor pa jih je priredila učiteljica Ana Tori.

 

Objavljeno: 15 septembra 2016 , Avtor: ana.tori