MŠ + POŠ: Look, a book! (2016/2017)

Nazadnje spremenjeno 16.2.2017 , ob 9:27 Urejal: Tjaša Lemut Novak

Look, a book! 

KNJIGE SO MNOGO VEČ KOT LE BESEDE NA PAPIRJU …

v januarju in februarju (pa tudi prvi teden marca 2017) je v avli OŠ Gradec na ogled in v branje 

postavljena razstava učencev pod mentorstvom učiteljic tujega jezika, ki sodelujejo v tem projektu.

Vljudno vabljeni!

 

 

 

 

 

 

 

 

Knjige, ki ste si jih izposodili v naših BUKVARNAH, se že vračajo nazaj. V kolikor bi si želeli izposoditi še kakšno ali pa se o prebranem ali knjigah nasploh pogovoriti z nami, kar pogumno. Knjige so bogastvo, to bogastvo pa še raste, če ga delimo z drugimi.

Več o že izvedenem, hkrati pa tudi o še načrtovanem, pa si lahko preberete v našem polletnem poročilu.

P-038 Polletno poročilo o izvajanju projekta (LOOK, A BOOK!)

___________________________________________________________________

“There is more treasure in books

than in all the pirate’s loot on Treasure Island.”

– Walt Disney

 

KNJIGE SO MNOGO VEČ KOT LE BESEDE NA PAPIRJU,

ilustracije in zgodbe v njih spodbujajo, približujejo, navdušujejo – sporočajo, razlagajo, gradijo … 

Brez knjig bi bilo tudi naše življenje precej drugačno. Zato smo se v aktivu tujih jezikov odločile, da letošnji projekt posvetimo tem “tihim” prijateljicam. Spoznavali bomo tako slikanice, stripe, “readerje” kot knjige za najstnike ter klasike. Naši cilji so:

 

– približati knjige (branje) učencem

– spodbujati branje v tujem jeziku, razvijati bralne strategije, omogočiti branje v tujem jeziku vsem, ki bi si to želeli (prostor, čas, znanje, gradivo – knjige, revije itd.) ter biti prisotni kot zgled

– skupno branje, pogovor o prebranem ter preverjanje bralnega razumevanja in razvijanje te veščine

– predstaviti knjigo/knjige

– ustvariti/izdelati knjigo (ali strip, revijo, knjižico, ilustracijo, modernizacijo obstoječega dela; napisati isto zgodbo, a skozi oče enega izmed likov; dodati zaplet ali drugačen razplet ali nov lik itd.)

– pod imenom OWL OKA izvesti nekaj aktivnosti in se z njimi navezati tudi na nekatere druge projekte ali aktivnosti

– pripraviti razstavo v avli na temo BOOKS (druga polovica januarja in februar)

– izvesti družabno srečanje v drugi polovici februarja s kulturnim programom (gledališka predstava, recital ali kaj drugega).

– izdelati uporabne učne pripomočke oziroma predmete za učilnici TJA

– izdelati še več slikanic za zgodnje poučevanje angleščine ter z njimi nadgraditi aktivnosti pri urah (v lanskem šolskem letu smo priredile zgodbe ter izdelale slikanice, delovne liste, lutke itd. za naslednje zgodbice: The Very Hungry Caterpillar, The Enormous Turnip, The Mitten, The Gingerbread Man, Goldilocks and the Three bears.

 

Dejavnosti bodo potekale tako na matični šoli kot na podružničnih šolah (prilagojene starosti učencem in interesom).

 

 

ZAČELO SE JE!

V tem šolskem letu smo se odločile, da bodo naše knjige na voljo, ne le učencem, ampak tudi njihovim staršem.

V okviru novoletnega sejma (01. 12. – na OŠ Gradec in 08. 12. na POŠ Kresnice) smo pripravile BUKVARNO. Namenjena je bila vsem, ki radi berejo oziroma bi radi (spet) brali. Tako smo v ta namen bogato založili – s knjigami v angleškem jeziku – učilnici ter pripravili kazala, označevalnike ter “bralne pomočnike” (reading buddies tako za spodbujanje branja kot kritično branje).

Oba dogodka sta bila dobro obiskana. Nekateri so se le razgledali, polistali po knjigah; drugi so se želeli pogovoriti o knjigah, branju (kako se ga lotiti v tujem jeziku, kaj bi bilo za njih primerno in do kdaj lahko imajo izposojeno gradivo); precej pa se jih je za izposojo tudi odločilo.

V kolikor ste bukvarno zamudilli ali pa takrat še niste vedeli, da bi tudi vi radi poizkusili, se lahko po knjigo ali več za se in svoje domače oglasite tudi kdaj drugič. Nikoli ni prepozno za branje! 

Ta konjiček je popolnoma brezplačen, njegovi rezultati pa so neprecenljivi – užitek ob branju, popotovanje po domišljijskih/drugih/drugačnih svetovih, stopanje v čevljih nekoga drugega, spoznavanje drugih/drugačnih in hkrati tudi sebe … vse to in mnogo, MNOGO več je le kapljica v oceanu znanja in zabave, ki ju nam vsem ponujajo prijateljice knjige.

START! START AGAIN! CONTINUE! KEEP ON! ENJOY!

Hvala vsem, ki ste si vzeli čas in poklepetali ob knjigah.

Hvala vsem, ki ste (boste) brali TUDI v tujem jeziku!

Hvala vsem, ki imate radi knjige in to vašo ljubezen delite tudi naprej … na mlajše … na druge … na tiste, ki še ne vedo, kako čudovito in navdušujoče je to!

 

Spodaj vam pripenjam tudi obrazec, na katerega ste v teh dneh vpisali svoje ime, naslov knjig/e ter postali uporabnik bukvarne. Hkrati pa je spodaj še sličica posebej za vas – AWESOME PEOPLE – ki veste, da knjige ničesar ne vzamejo [ČAS preživet s knjigo ni izgubljen], dajo pa ogromno. 

osgradec.si/…/BOOK-A-BOOK-LOOK-A-BOOK-info-razpredelnica.pdf

 

 

Objavljeno: 8 septembra 2016 , Avtor: Tjaša Lemut Novak