MŠ: LUTKA – TO SEM JAZ (2016-2017)

Nazadnje spremenjeno 18.10.2019 , ob 11:49 Urejal: Jana Isoski

Lutka ima to moč, da oživi in postane naš sogovornik in prijatelj.
Učenci 1. triade bodo v tem šolskem letu imeli možnost, da se z lutko pogovarjajo, z njo berejo in se tudi sami preizkusijo pri oživljanju le te.
Starši boste 6. oktobra povabljeni v šolo na druženje, na katerem boste svojim otrokom pomagali izdelati lutko pomanjšanega sebe. Pripravili bomo skupinsko razstavo lutk, kasneje pa bodo te postale naše spremljevalke pri izbranih učnih procesih in komunikaciji; lutki določene stvari mnogo lažje povemo kot sočloveku.

carna

Ob tednu otroka so učenci 1. triade s pomočjo staršev izdelali lutke svojih malih dvojnikov, ki se bodo v tem šolskem letu z nami družile in se učile, kdo ve, mogoče tudi kakšno “ušpičile”…
Za začetek bodo razstavljene v avli šole, kaj kmalu pa se začnejo naše skupne dogodivščine!
dscn5579

dscn5576

vita

Učenci so v decembru spoznali različne vrste lutk (ročno, mimično, na palici, na nitkah – marioneto, plosko…) in se učili govoriti z lutko, ki je nastala tako, da so svoje dlani spremenili v mimične lutke ter z lutkami, ki so jih izdelali sami. V Lutkovnem gledališču Ljubljana smo si ogledali lutkovno predstavo Kdo je napravil Vidku srajčico, v kateri so nastopale marionete in prav posebna mimična lutka v vlogi grma, ki sta jo animirala dva lutkarja. V 3.razredu (v času podaljšanega bivanja) različne lutke pogosto berejo zgodbe.


zlogovanje z lutko


lutka bere

Anketa med učenci 3. razreda je pokazala, da jih velika večina rada posluša, ko lutka bere pravljice oziroma zgodbe, medtem, ko se z lutko rada pogovarja samo četrina vseh učencev (polovica jih je navedlo, da se z lutko “še kar” radi pogovarjajo). V času OPB-ja radi posežejo po lutkah, ki jih imamo v razredu in se z njimi spustijo v domišljijske svetove. Lahko so si izdelali mimično lutko iz nogavice, marsikdaj pa spontano nastane kakšna lutka iz kartona, papirja, blaga…

P-038-Polletno-poročilo-o-izvajanju-projekta Lutka, to sem jaz (1) pdf

V novem letu so učenci 3.r. izdelali in preizkusili senčne lutke ter lutke na palici, pa tudi enostavne marionete (lutke vodene od zgoraj). V 2. razredu so učenci izdelovali ročne lutke sovice.

Objavljeno: 9 septembra 2016 , Avtor: Petra Prosen