MŠ: ZA telo, PRI telesu, S telesom (telo, telesa, telesu) (2016 – 2018)

Nazadnje spremenjeno 20.6.2018 , ob 7:34 Urejal: Astrid Žibert

Zaključno poročilo o projektu si lahko preberete tukaj: astrid_žibert_za telo, pri telesu, s telesom

 

V ponedeljek, 14. 5. in 21. 5.  je potekala ura naravoslovja za učence 1. in 2. razreda POŠ Vače. To je bilo zabavno učenje.

 

V soboto, 7. 4. je potekal naravoslovni dan civilna zaščita in reševanje. Učenci in učitelji so uživali in se tudi naučili nekaj novega.

V sredo, 28. 3. 2018 so v okviru projekta učenci 9. razreda POŠ Vače obiskali učence 1. in 2. razreda matične šole. Učencem so predstavili eksperimente štirih sklopov:

— eksperimente z baloni,

— eksperimente z jajci,
 
— eksperimente z vodo,
 
— eksperimenta toplo, hladno.
 
Za njih so pripravili tudi knjižico, v kateri so poskusi, ki so jih naredili, tudi opisani. Večino poskusov lahko učenci naredijo sami doma.
Tako starejši kot tudi mlajši učenci so v druženju uživali.

 

 

15. marca smo po zaključku predavanja dr. Bogdana Polajnarja izvedli še delavnico Zdravo telo v sodelovanju z ZD Litija za starše učencev razredne stopnje. Ob tem smo zbirali tudi odpadna zdravila. Delavnice se je udeležilo kar precej staršev, zbrali smo tudi nekaj odpadnih zdravil.

     

 

V februarju smo postavili razstavo v avli, kjer predstavljamo ZRAK in VODO, kot snovi, ki sta za življenje zelo pomembni. Zanimivo je predvsem to, da iz majhne kocke ledu s prostornino 0,67 kubičnega decimetra s segrevanjem pridobimo kar 1 kubični meter vodne pare.

Konec januarja smo končali z zbiranjem matematičnih besedilnih nalog iz premega in obratnega sorazmerja, ki so se pojavljale v nacionalnih preverjanjih znanja do leta 2017. Učni pripomoček bo uporaben predvsem v 8. razredu pri obravnavi omenjene snovi in pripravi učencev 9. razreda na NPZ.

 

 

V januarju smo začeli s pripravami na razstavo, učenci že pridno barvajo kroglice… Predvsem se bomo lotili predstavitve snovi, ki je za človeka najbolj pomembna…to je voda, malo pa se bomo dotaknili tudi zraka, ki vsebuje kisik, brez katerega človek ne more obstajati….

V decembru se z učenci 9. razreda POŠ Vače že začeli pripravljati seznam eksperimentov, ki bi jih lahko izvedli za mlajše učence in predšolske otroke. Menimo, da bodo še bolj zanimivi od lanskih…

V četrtek, 19. 10. 2017 je v času govorilnih ur potekala delavnica za starše učencev od 6. do 9. razreda, ki smo jo pripravili v sodelovanju z ZD Litija. Starši ste si lahko izmerili krvni tlak, krvni sladkor in količino holesterola v krvi, nato pa bili deležni še svetovanja glede na vaše izvide. 

Poleg tega smo zbirali tudi odpadna zdravila in s tem želeli opozoriti, da zdravila sodijo med nevarne odpadke. 

Delavnico za starše učencev od 1. do 5. razreda bomo pripravili predvidoma v marcu.

 

Lani smo naravoslovci in matematiki v okviru projekta v ospredje postavili TELO. V letošnjem letu bomo projekt nadgradili, malo pa tudi spremenili.

ZA TELO bomo poskrbeli z delavnico za starše, ki bo organizirana dvakrat, za predmetno stopnjo oktobra 2017, za razredno stopnjo pa marca 2018.  Ker telo brez možganov ni pravo telo, jih bodo učenci razgibali z reševanjem uporabnih nalog iz nacionalnih preverjanj znanja, ki jih bodo zbrali učitelji matematike. Kako poskrbeti za telo v primeru nesreče, pa se bodo učenci naučili na naravoslovnem dnevu Civilna zaščita in reševanje.

Čeprav se nam na prvi pogled zdi, da je PRI TELESU prazen prostor, to sploh ni res. Obdaja nas zrak, voda… Kako izgleda prostor okrog nas, bomo skušali predstaviti z razstavo v avli.

S TELESI pa bomo z učenci višjih razredov pripravili eksperimente, ki jih bomo pokazali mlajšim otrokom v vrtcu in našim učencem iz 1. razredov.

 

 
ŠOLSKO LETO 2016/2017
 
 
Poročilo o izvedbi projekta: spela_klancar_astrid_zibert_TELO,telesa,TELESU
V četrtek, 1. 6. 2017, ko so na šoli v okviru roditeljskih sestankov potekala razna druženja s starši, je v okviru projekta TELO, telesa, TELESU v avli šole potekala delavnica ZDRAVO TELO, ki so nam jo pomagali pripraviti zaposleni ZD Litija. 
V okviru delavnice so medicinske sestre merile krvni tlak, holesterol in sladkor v krvi. na podlagi rezultatov pa tudi svetovale o izboljšanju načina življenja (prehrana, gibanje…). Meritev so se udeležili tako starši kot tudi učitelji in bilo je poučno.
V petek, 17. 3. 2017 pa smo eksperimente predstavili predšolskim otrokom iz Vrtca Litija, enota Sonček. Otroci so zelo dobro spremljali dogajanje, nekateri so nas celo presenetili, saj so že vnaprej vedeli, kaj se bo pri določenem poskusu zgodilo.Nekatere je ura naravoslovja zabavala in skozi igro so otroci spoznali nekatere zakonitosti iz naravoslovja. 
S to dejavnostjo smo:
– okrepili sodelovanje med šolo in vrtcem,
– spodbudili sodelovanje učencev 8. razreda
– skušali navdušiti predšolske otroke za naravoslovje
– spoznali učence z delom učitelja (priprava učne ure, eksperimentov, pripomočkov za eksperimente

 
V petek, 10. 2. 2017, so nas v učilnici naravoslovja obiskali učenci 1. razreda podružnične šole Vače. Za njih smo pripravili štiri eksperimente:
– Plavanje jajca v sladki in slani vodi
– Mešanje barv
– Reakcija med sodo bikarbono in vinskim kisom
– Van der Graffov generator in elektrostatika

 
Mlajši učenci so zelo dobro sodelovali z učenci  osmega razreda, eksperimenti so jim bili všeč.

 

Polletno poročilo o izvajanju projekta

Dogodki, ki smo jih že izvedli:

V prvi polovici šolskega leta so v okviru projekta nastali naslednji učni pripomočki:

  • modeli molekul, atomov,
  • model molekule DNK.

                                               

V okviru projekta smo pripravili razstavo geometrijskih teles. Termin postavitve razstave sovpada z obravnavo učne snovi v 9. razredu. 

Opazovanje Venere smo želeli izvesti na dan novoletnega koncerta, a nas je megla neprijetno presenetila. Za orientacijo po nebu pa so učenci na POŠ Vače v okviru pouka izdelali lastno zvezdno karto, ki jo lahko uporabijo pri večernem opazovanju.

Priprava poskusov za obisk vrtca je že v polnem teku. Z nekaterimi učenci 8. razreda POŠ Vače smo se že dogovorili glede priprave eksperimentov. V marcu bomo obiskali eno skupino predšolskih otrok Vrtca Litija, enote Sonček. Poskusi pa naj bodo zaenkrat še skrivnost. =)

Z ZD Litija tudi dobro sodelujemo. Pomagali so nam pri izvedbi naravoslovnih dni.

 

pesemslika

Letos bomo naravoslovci in matematiki v okviru projekta v ospredje postavili TELO. Lahko geometrijsko, nebesno, človeško …  Geometrijska telesa bomo skušali predstaviti s pomočjo razstave in računskih nalog. Eksperimente s telesi bomo pripravili za učence prvih razredov. Predvsem se bomo ukvarjali s človeškim telesom; kako je sestavljeno in kako zanj ustrezno poskrbeti. V ta namen bomo pripravili naravoslovni dan Prva pomoč za učence. V projekt bomo skušali vključiti tudi starše in bivše učence naše šole, da bodo učencem predstavili poklic zdravnika oziroma medicinske sestre.

V okviru projekta bomo izvedli dve družabni srečanji za starše: opazovanje nebesnih teles (predvidoma decembra 2016) in poskrbimo za svoje zdravje (predvidoma oktober 2016 in junij 2017).

Objavljeno: 7 septembra 2016 , Avtor: Astrid Žibert