MŠ + POŠ: Evropski prostovoljci na OŠ Gradec (2008-)

Nazadnje spremenjeno 30.6.2021 , ob 8:27 Urejal: Uroš Rozina

POTEK PROJEKTA V ŠOLSKEM LETU 2020/2021:

OKTOBER 2020:

Žal za letošnje šolsko leto še nimamo izbranega prostovoljca.

Okoliščine, ki so prišle z epidemijo COVID-a 19, (strah pred boleznijo, otežene okoliščine za potovanja…) so  razlog, da se mladi ne prijavljajo na projekte kot je ESE – Evropska solidarnostna enota, preko katerega naša šola že mnogo let “gosti” prostovoljce iz tujine. Upamo, da se razmere kmalu izboljšajo in bomo lahko nadaljevali s projektom.

JUNIJ 2021:

Projekt se zaradi epidemije Covid-19  na šoli ni izvajal. Zaradi epidemioloških razmer za projekt v letošnjem letu ni bilo prijav. Projekt je bil s strani nacionalne agencije Movit podaljšan v šolsko leto 2021/22. Projekt bomo prilagajali glede na takratne razmere.

Ker nam v letošnjem letu poteče akreditacija za izvajanje projektov ESE, smo za nadaljnje izvajanje projekta morali pridobiti znak kakovosti. 13. 5. 2021 nam je NA Movit podelila znak kakovosti, kar nam omogoča nadaljnje izvajanje projektov ESE.

https://www.osgradec.si/2021/05/os-gradec-prejela-znak-kakovosti/

Prostovoljec Moritz iz Lepziga

POTEK PROJEKTA V ŠOLSKEM LETU 2019/2020

Od oktobra 2019 do – hm – karantene, je bil z nami tudi Moritz Seppelt iz Leipziga, prostovoljec Evropske solidarnostne enote.  

Naloga šole je, da prostovoljca spodbuja na področjih, ki ga zanimajo. Poleg običajnega obiskovanja ur nemščine in podaljšanega bivanja, kar je običajna praksa nemških prostovoljcev, je bil tako aktiven tudi na drugih področjih. Glede na njegova raznolika zanimanja je bil aktiven na umetniškem, športnem in naravoslovnem področju, učence je pa najbolj “začaral” s čarovniškimi triki s kartami!

Udeležil se je zimske šole v naravi s 7. razredi (CŠOD Tolmin), na področnem tekmovanju za fante v odbojki prevzel vlogo sodnika, sodeloval s pevskimi zbori in jih spremljal na klaviaturah na novoletni prireditvi, sodeloval pri urah računalništva, matematike in fizike, redno obiskoval POŠ Jevnica, obiskal pa tudi POŠ Hotič in Vače.

Njegovo bivanje pri nas je prekinila epidemija, zato se je za čas karantene vrnil v Nemčijo. Medtem je v okviru projekta “Med umetnostjo in karanteno” nastala njegova reprodukcija umetniškega dela (avtoportret Andyja Warhola).

Moritzeva pozitivna naravnanost in pripravljenost sodelovati v različnih skupinah in okoliščinah je obogatila vsakdan mnogih učencev in učiteljev.

_________________________________________________________________

Prostovoljka Anja iz Kölna

POTEK PROJEKTA v šolskem letu 2018/19:

Od januarja do konca šolskega leta je je bila z nami ESE prostovoljka Anja Wilke. Delala je na vseh POŠ in MŠ Gradec. Bila je redno neformalno vključena k uram OPB in ID ter NIP NEMŠČINE in k nekaterim ostalim uram na razredni in predmetni stopnji, drug del prostovoljne službe pa je opravila na dnevih dejavnosti, ekskurzijah in izmenjavi v sklopu projekta Izkusi Erasmus+. S svojimi idejami je popestrila marsikatero šolsko uro ali dan dejavnosti.

4 dni v tednu je delo opravljala na šoli, 1 dan pa je delala na MC Litija. 

AKTIVNOSTI:

 • ustvarjalne delavnice v sklopu OPB
 • prisotnost na dnevih dejavnosti, kot npr. športni dan: Plavanje v Atlantisu, spremstvo na pohodu s 3. razredi, ipd.
 • pomoč pri izdelavi filma ob obletnici POŠ Jevnica
 • Izmenjava v sklopu projekta Izkusi Ersamus+
 • ekskurzije po celotni Sloveniji

Anjin predstavitveni video si lahko ogledate na povezavi: https://drive.google.com/file/d/1bjyFpelal2whFOKgB7YnBPhOH8v1czQC/view

V januarju se nam bo na šoli pridružila prostovoljka Anja Wilke. Anja Prihaja iz Kölna in je v lanskem šolskem letu maturirala na srednji šoli Gesamtschule Köln-Rodenkirchen. 

Zakaj se je odločila opravljati svojo prostovoljno službo pri nas?

“After finishing school this year, I travelled with Interrail through Hungary, Austria,
Slovenia and Croatia on my own. This journey raised my interest in getting to know
different cultures more in detail. Furthermore, it showed me that I am a person who is
able to cope with stress and adapt to new situations quickly. The main reason for my
decision to do the European Voluntary Service is that I want to make a contribution to
improve our European society, and I am really looking forward to getting to know a
different social environment and learning a new language. I feel the need to improve my
global consciousness and contribute to creating a fair global society. And this is why I
decided to apply for this placement in particular. I am convinced that solving social &
cultural conflicts through educational work and youth participation is very effective. I
would love to give my energy for raising awareness in the young generation. It really
fulfills me as a person when I see that my work has a positive effect on people.”   Anja

_________________________________________________________________

Tudi v šolskem letu 2018/19 bomo gostili prostovoljca ali prostovoljko iz Nemčije. Trenutno še nimamo izbranega ustreznega kandidata oz. kandidatke, ki se bo z oktobrom vključil-a v naš šolski vsakdan. Učenci in učitelji smo že na trnih!

_________________________________________________________________

       Prostovoljec Jan Berger iz Stuttgarta

Projekt EVS (European Voluntary Service) na šoli poteka že vrsto let. Tudi v letošnjem šolskem letu nam je uspelo pridobiti prostovoljca, ki bo s svojim delom pričel v oktobru. K nam prihaja iz Stuttgarta v Nemčiji. Jan Berger je mlad fant, ki je v letošnjem letu zaključil gimnazijo in se podal na pot iskanja in pridobivanja izkušenj k nam v Slovenijo. Za svoje leto v tujini si je izbral prav naš kraj, našo šolo.

Projekt se izvaja v sodelovanju z ZKMŠ Litija. En dan v tednu prostovoljec svoje aktivnosti izvaja na Mladinskem centru Litija. Projekt razvija multikulturnost, sprejemanje drugačnosti, preko neposrednega stika in komunikacije s prostovoljcem učenci spoznavajo kulturo in jezik države iz katere prihaja prostovoljec. Za učence je izkušnja s prostovoljci dobrodošla predvsem tudi iz vidika spodbude za njihovo bodoče učenje tujih jezikov, znanje katerih pa je dandanes vedno večjega pomena.

CILJI PROJEKTA SO:

 • Promocija rabe tujih jezikov pri jezikovnih in nejezikovnih predmetih
 • Učenje in sprejemanje tuje kulture, jezika in drugačnosti
 • Širjenje znanja na alternativne načine
 • Spodbujanje bolj sproščene komunikacije v tujem jeziku med učenci in tudi med strokovnimi delavci
 • Usvajanje čim boljše izgovorjave tujega jezika v stiku z maternim govorcem
 • Vključevanje elementov CLIL-a v ure TJ

POTEK PROJEKTA:

Od oktobra do konca šolskega leta je na šoli delal, se z nami družil in ustvarjal, EVS prostovoljec Jan. Obseg njegovega dela je zajel vse POŠ in MŠ Gradec. Redno se je neformalno vključeval k uram NIP in IP NEMŠČINE in OPB, del njegove prostovoljne službe pa je opravil na dnevih dejavnosti, šolah v naravi in šolskih ter nadstandardnih ekskurzijah v tujino in po Sloveniji. 

4 dni v tednu je delo opravljal na šoli, 1 dan pa je delal na MC Litija. 

AKTIVNOSTI:

 • pekovska delavnica v sklopu OPB
 • prisotnost na dnevih dejavnosti, kot npr. športni dan: Plavanje v Atlantisu, spremstvo na pohodu s 3. razredi, ipd.
 • pomoč pri izdelavi scenografij za šolske prireditve
 • šoli v naravi: CŠOD Tolmin in teden smučanja v Avstriji
 • ekskurzije po celotni Sloveniji in v tujino

 

Radovedni smo že, kdo se nam bo pridružil v prihodnjem šolskem letu. 

 

Končno je prišla – pomlad in nova nemška prostovoljka!

23-letna  Wiebke Dehmel iz Dresdna si je ob prihodu v spremstvu mentorice Petre Prosen in koordinatorke Barbare Toš ogledala matično šolo in se seznanila z učitelji. Med nami bo do konca šolskega leta.

 

Največ časa bo preživela v družbi  učencev,  ki se učijo nemščine – tako pri interesni dejavnosti, kot pri izbirnih predmetih. Učenci bodo tako imeli možnost učenja drugega tujega jezika nemščine ob neposredni komunikaciji z native speakerjem, kar bo odlična popotnica za nadaljnje učenje tujega jezika.

Zagotovo pa jo bo do k svojim uram povabili tudi učitelji drugih predmetov, kjer bo komunikacija potekala v angleščini, ki jo Wiebke tekoče govori. Poleg angleščine se je učila tudi latinščine in ruščine.

Veliko časa pa bo preživela tudi med učenci v oddelkih podaljšanega bivanja.

Razveselili se je bodo tudi na podružničnih šolah, kamor naše evropske prostovoljce ponavadi povabijo za cel teden.

Evropska prostovoljska služba v Sloveniji jo je zamikala tudi zaradi želje, da bi raziskala njene naravne lepote, pa tudi zaradi radovednosti po doživetju šolskega utripa in možnosti lastne neformalne participacije ob poznavanju dela v šoli preko učiteljskega poklica svojih starih staršev in staršev.

Verjamemo, da bomo do konca šolskega leta v družbi Wiebke skupaj preživeli veliko zanimivih in ustvarjalnih ur in da se bo tudi ona med nami naučila marsikaj novega.

Almira Gregorič Kolenc

Erasmus plus

 

mclitijaosgradec_logo

EVROPSKI PROSTOVOLJCI NA OŠ GRADEC KOT GOSTITELJSKI ORGANIZACIJI

Projekt EVS (European Voluntary Service) ali Evropska prostovoljna služba se je na OŠ Gradec začel daljnega leta 2008, ko smo pod okriljem koordinatorske organizacije Mladinskega centra Trbovlje na šolo sprejeli našo prvo EVS prostovoljko Sandro iz Madrida. Ob tej prvi izkušnji smo učitelji tujih jezikov dobili zamisel, da bi s projektom nadaljevali in ga obogatili s pristopom CLIL ( učenje tujega jezika preko dejavnosti in ne le v okviru ur tujega jezika).
V naslednjih šolskih letih smo tako gostili EVS prostovoljce iz NemčijeJohanno, Maike, Henninga in Eillen. Ob gostovanju nemških prostovoljcev se je na šoli zelo obogatil pouk izbirnega predmeta nemščine na predmetni stopnji in nemščine kot interesne dejavnosti po metodi CLIL na razredni stopnji.
Šolsko leto 2014/2015 je bilo za našo šolo prelomno, saj smo se povezali z lokalno koordinatorsko organizacijo – Mladinskim centrom Litija ( v okviru Javnega zavoda za mladino, kulturo in šport Litija) in se EVS prostovoljcem ni bilo več potrebno voziti iz Trbovelj, saj so sedaj nastanjeni v Litiji.
Naša prva angleško govoreča prostovoljka Katie je k nam prišla iz Irske, gostili pa smo tudi avstrijsko prostovoljko Jenny.
Minulo šolsko leto pa je z nami preživel irski prostovoljec Connor, kateremu je prostovoljna služba na šoli in v Litiji postala tako všeč, da se je s težavo poslovil predvsem od mlajših učencev, s katerimi je preživljal čas v OPB in pri urah angleščine.
Projekt razvija multikulturnost, sprejemanje drugačnosti, omogoča spoznavanje kulture, jezika in držav preko neposrednega stika in komunikacije s prostovoljci ter omogoča vsem udeležencem izobraževanja neformalno komunikacijo v tujem jeziku.
Za učence je spoznavanje prostovoljcev dobrodošla izkušnja in vzpodbuda za njihovo bodoče učenje tujih jezikov, nenazadnje tudi promocija Evropske prostovoljne službe, za katero se bodo morda tudi sami odločili po končani srednji šoli v drugih državah EU
V letošnjem šolskem letu pričakujemo in se veselimo prihoda irskega prostovoljca ali prostovoljke v mesecu oktobru.
Upamo, da bo Mladinskemu centru Litija uspelo pridobiti ustreznega kandidata, ki bo na naši šoli preživel štiri dni v tednu vse do konca šolskega leta.
Koordinator EVS na OŠ Gradec : Almira Gregorič Kolenc

 

Objavljeno: 20 septembra 2017 , Avtor: Petra Prosen