MŠ, POŠ VAČE: Bralno opismenjevanje (2017-2018)

Nazadnje spremenjeno 18.10.2019 , ob 12:00 Urejal: Jana Isoski

Pri Društvu Bralna značka Slovenije – ZPMS so v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo RS osnovali projekt Medgeneracijsko povezovanje ob literarnih delih, ki so namenjena najstnikom in odraslim, s katerim želijo povezati skupine mladih bralcev in odrasle bralce v istem kraju.

Temu projektu smo se pridružili tudi mlajši in starejši bralci na POŠ Vače. V torek, 13. 3. 2018, smo se v šolski knjižnici zbrali učenci, učitelji, odrasli iz Litije ter učenke 0Š Zalog s spremljevalkama. Vseh skupaj nas je bilo 27, od tega 19 učencev in 8 odraslih.

Prebrali smo knjigo ALBUM 14/15/16, ki vsebuje štirinajst zgodb slovenskih avtorjev. Zgodbe so brezčasne, namenjene vsem generacijam. Srečanje sva vodili promotorki branja in koordinatorici projekta Dajana Maurič (učiteljica slovenščine) in Nataša Brezovšček (knjižničarka). Bralna delavnica je bila zelo koristna in poučna, tako za učence kakor tudi za odrasle. Učenci pogosto enačijo branje s šolskim delom, zato imajo nekateri do branja »odpor«. Z medgeneracijskim druženjem pa spoznavajo, da je potrebno v mladosti razvijati bralne sposobnosti, ki nam v poznejših letih koristijo, branje pa nam skozi življenje postane tudi užitek.

S projektom Medgeneracijsko branje in bralnimi srečanji bomo nadaljevali tudi v prihodnjem letu, saj je motivacija učencev za branje narastla tudi s tem, da z njimi berejo njihovi mentorji in starejši člani. S skupnim branjem tako mladi in starejši drug od drugega lahko veliko pridobimo, spoznamo, se naučimo ter razvijamo vseživljenjsko učenje. 

Objavljeno: 27 junija 2018 , Avtor: Nataša Brezovšček