MŠ: Kdor se giba, je zdrav kot riba (2018/2019)

Nazadnje spremenjeno 18.10.2019 , ob 12:05 Urejal: Jana Isoski

ZAKLJUČEK PROJEKTA

Danes, 19. junija 2019, nas je v okviru projekta KDOR SE GIBA, JE ZDRAV KOT RIBA, obiskal športnik, gospod Tone Vrhovec. Že kar nekaj let se ukvarja z borilno veščino, imenovano brazilski jiu-jitsu. S svojim soborcem, nam je teoretično in praktično predstavil osnovne prijeme tega borilnega športa. Učence je seznanil, kako reagirati ob napadu neznane, nasilne osebe. V njegovi družbi smo preživeli zelo zanimivo dopoldne.

Prispevek pripravila: Judita Nemeček


ŠPORTNO DRUŽENJE S ČETRTOŠOLCI IZ OŠ ŠMARTNO

Četrtošolci matične šole nadaljujejo s športnim druženjem. Danes, 4. 6., so nas obiskali učenci 4. a in 4. b iz OŠ Šmartno pri Litiji. Najprej smo malicali v učilnicah, se malo spoznavali, nato pa smo se skupaj ogreli in razgibali na šolskem igrišču. Odigrali smo tri igre med dvema ognjema in si na koncu, po korektnih igrah, čestitali. Dogovorili smo se, da se bomo družili tudi v naslednjem šolskem letu.

Prispevek pripravila: Anita Kušar


KOLESARIMO

Učenci 2. razreda so izkusili malo drugačno športno vzgojo. Pripeljali so namreč kolesa in skiroje ter se preizkusili v vožnji po kolesarskem poligonu. Kolesarski izpit bodo sicer opravljali šele v 5. razredu, so pa ta dan lahko spoznali, katere spretnosti morajo do takrat še pridobiti. Spretnostni poligon namreč vključuje različne ovire in prepreke, ki jih mora okreten kolesar uspešno premagati. Mednje spadajo vožnja med stožci, vožnja po neravnem terenu, vožnja z odročeno roko in zaustavitev. Učenci so pri aktivnosti uživali in bili pri izvajanju dejavnosti precej spretni. Med drugim so spoznali pravilno namestitev kolesarske čelade in si ogledali preizkus z jajcem, ki prikazuje nujnost uporabe čelade pri vožnji s kolesom, skirojem, rolerji ali kotalkami.  

Prispevek pripravila: Sandra Železnik


TRADICIONALNO ŠPORTNO DRUŽENJE Z OŠ LITIJA

V soboto, 11. 5. 2019, smo četrtošolci in petošolci OŠ Gradec in OŠ Litija delovni dan preživeli skupaj. Že tretje leto zapored je bilo športno druženje namenjeno gibanju, igri z žogo in pošteni igri. Odigrali sm0 štiri igre med dvema ognjema, petošolci pa so se preizkusili še v t- ball igri. Gostitelji so nas zelo lepo sprejeli, mi pa jim obljubljamo, da jim bomo gostoljubje naslednje leto vrnili.

Prispevek pripravila: Anita Kušar


PRAZNA VREČA NE STOJI POKONCI

V 2. a razredu se zavedamo, da gibanje predstavlja velik doprinos k ohranjanju našega zdravja, ustrezna prehrana pa je pri tem zagotovo ključnega pomena. V ta namen smo si izposodili prehranski semafor, učilo, ki so ga izdelali učenci predmetne stopnje, in se pogumno podali v branje deklaracij. Uspešno smo uvrstili embalažo različnih prehrambnih izdelkov in na žalost ugotovili, da je zgornja polička skoraj premajhna. Veliko izdelkov smo namreč glede na veliko vsebnost maščob, soli in/ali sladkorja morali uvrstiti na rdeče obarvano stopnjo. Sklenili smo, da se bomo potrudili v našo vsakodnevno prehrano vnesti čim več zdravih jedi, po manj zdravih pa posegati čim redkeje.

Večkrat pa si dopoldanski čas popestrimo z vajami z žogicami, kjer se hkrati razgibamo, krepimo občutek za ritem, razvijamo pozornost, koncentracijo, slušno in vidno zaznavanje in ravnotežje. Pri izvajanju smo postali že zelo usklajeni.

Prispevek pripravila: Sandra Železnik


SPOZNALI SMO KEGLJANJE

Drugošolci in tretješolci smo se srečali z novo športno aktivnostjo, kegljanjem. Na kegljišču v Litiji smo preživeli dva dopoldneva. Gospod Milan Planinšek nam je predstavil pravilno tehniko kegljanja. Večina učencev se je namreč s kroglo in kegljanjem v tovrstni obliki srečala prvič. Kmalu smo ugotovili, da zadeti keglje ni enostavno. Prvi meti so bili okorni in nenatančni. Po uri kegljanja nam je šlo že bolje. Kolektivni duh in volja sta premagala začetne težave in navdušeni smo opazovali vedno boljše rezultate. Družili smo se, se igrali, tekmovali in ne nazadnje tudi gledali in navijali za svoje prijatelje. Vsekakor se na kegljišče ponovno vrnemo.

KEGLJANJE 5
KEGLJANJE 3
KEGLJANJE 4
KEGLJANJE 2

Prispevek pripravila: Nives Koželj


Iti, hoditi,
po cestah, po stezah,
po travi, po mahu,
iti, hoditi,
in včasih zagledati kakšno drevo
in kadeči se dimnik
in kakšnega psa …

 (Kajetan Kovič)

V sklopu projekta drugošolci izvajamo tudi pohode na Svibno. Učenci tako pridobivajo kondicijo, se nadihajo svežega zraka, vadijo spretnost hoje po neravnem terenu, vztrajajo na zahtevnejših delih in malo tudi tekmujejo. S samim seboj in s sošolci. Spodbuja jih to, da je pot vsakokrat za odtenek lažja, vrh pa hitreje osvojen. Precej učencev si želi na cilj priti med prvimi, zato vedno kar dobršen del poti pretečejo.

Ujeli smo lep sončen dan in ga dobro izkoristili.

Z nasmehom na ustnicah smo ‘grizli kolena’…

Ponosna zmagovalna enajsterica na vrhu.

Prispevek pripravila: Sandra Železnik


TELOVADBA ZA MOŽGANE IN TELO

Tretješolci matične šole iščemo nove izzive zase. Poseben izziv sta nam pripravili učiteljici DSP, ki sta nam prinesli barvne žogice, saj so dodobra prebudile možgane in razgibale telo.

Najprej nas žogice niso preveč ubogale, potem pa smo postajali vedno bolj spretni.

Učiteljica Andreja nam je priskočila na pomoč, če ni in ni šlo.

Ob koncu vaje smo postali pravi mojstri.

 

Prispevek pripravila: Tatjana Gombač


UČENJE PREKO GIBANJA IN IGRE

Drugošolci se veliko poslužujemo učenja preko gibanja in igre. Medtem ko si podajamo, odbijamo ali mečemo žogo, utrjujemo števila, usvajamo novo snov, ali ponavljamo že obravnavano snov.

Vsakodnevno izvajamo tudi možgansko telovadbo Brain Gym. Pri tem odkrivamo delovanje lastnega telesa in preizkušamo naše sposobnosti ter jih razvijamo. Možganska telovadba nas umiri, sprosti in pripravi na lažje učenje.

Učimo se z vsem svojim telesom, z vsemi čutili in sprejemamo  informacije iz okolja, hkrati sodelujemo in se povezujemo med sabo.

      

Prispevek pripravila: Nives Videc


»REKREATIVEN ODMOR JE ZA MOŽGANE NAJBOLJŠI PREMOR!«

Učenci in učiteljici 2. razreda med vsakodnevne šolske dejavnosti spretno vpletamo različne gibalne aktivnosti. Tudi učenje in utrjevanje učne snovi večkrat prakticiramo v gibanju; z uporabo lastnih teles, šolskih stolov ali poskakujočih žogic. Privoščimo si »naših pet minut« in se na stopnicah pri vhodu na razredno stopnjo s poskoki, izpadnimi koraki ali predkloni pošteno razmigamo ter opravimo nekaj dolžin teka. Po vseh teh dejavnostih se vsi bolje počutimo in smo pripravljeni na nove izzive.

 

 

Prispevek pripravila: Sandra Železnik


DRUGOŠOLCI V GIBANJU…

Drugošolci se skupaj z učiteljicama trudimo v čim večji meri razvijati zdrav življenjski slog. Z različnimi aktivnostmi skušamo v naš vsakdan vnesti elemente zdravega načina življenja. Dan začenjamo s sistemom vaj PACE (Positive, Active, Clear and Energetic), ki naše telo pripravijo na optimalno učenje. Skozi dopoldan skrbimo za zadostno hidratacijo telesa, izvajamo rekreativne odmore in aktivne minutke med samim poukom. V pomoč pri vajah so nam naša lastna telesa, šolski stoli, stopnice pred vhodom … V okviru projekta smo tudi že izvedli pohod na Svibno, zdravo prehrano pa spodbujamo s sadnimi prigrizki, katere ob praznovanju rojstnih dni občasno prinašajo tudi učenci.

projekt5
projekt2
projekt1
projekt3
projekt4

Prispevek pripravila: Sandra Železnik


TEČEMO ZA ZDRAVJE

Učenci 3.a skupaj z učiteljico vsak dan tečemo za zdravje in s tem za boljše počutje, 2x tedensko pa se nam pridruži še psička Yuma. Na začetku nam je bil velik problem že hitro preobuvanje v športne copate ali v obutev za zunaj, sedaj pa je naša pozornost usmerjena v povečevanje vzdržljivosti. Verjamemo, da je tudi to en korak k boljšemu zdravju in večji odpornosti. Vsak teče po svojih zmožnostih. Ko ne zmoreš več, hodiš kar se da hitro, da dobro začutiš svoje srce.
Naš vsakdanji tek potrjuje moto šolskega projekta Kdor se giba, je zdrav kot riba.

oznor
oznor

Prispevek pripravila: Tatjana Gombač


12. 10. 2018 – 2. ŠOLSKI KROS

V petek, 12. 10. 2018, se je na nogometnem igrišču NK Litija odvijal 2. šolski kros. Sodelovali so vsi učenci od 1. do 5. razreda matične šole in vseh njenih podružnic. Dogodek smo začeli tako, kot se za športno prireditev sopodobi, najprej s slovensko, potem pa še s šolsko himno. Vse udeležence je pozdravil tudi gospod ravnatelj. Kros smo otvorili s promocijksim tekom učiteljic, katerega je spremljalo bučno navijanje s tribun. Tekmovalni del so začeli fantje 1. razredov, sledila so jim dekleta 1. razredov. Po vnaprej določenem urniku so sledili še vsi ostali teki učencev in učenk. Tudi letos so fantje in dekleta tekli ločeno. Dolžina teka za prvi razred je bila en krog, za drugi razred 2 kroga, tretji razred je moral premagat razdaljo dveh krogov in pol, četrti in peti razred pa se je pomeril na tri kroge dolgi preizkušnji. Na cilju je vsak tekač dobil medaljo za sodelovanje, najboljši trije v vsaki kategoriji pa so svoje medalje prjeli na slavnostni podelitvi ob koncu tekaških preizkušenj. ČESTITKE VSEM TEKAČEM ŠOLSKEGA KROSA 2018!

NEKAJ UTRINKOV…

20181012_093943
20181012_091427
20181012_083120
20181012_092908
20181012_094345
20181012_091458
20181012_093314
20181012_091721
20181012_093416

REZULTATI:

 1. RAZRED – UČENCI                                                1. RAZRED – UČENKE

    

       2. RAZRED – UČENCI                                               2. RAZRED – UČENKE

 

      3. RAZRED – UČENCI                 3. RAZRED – UČENKE

            

     4. RAZRED – UČENCI                                          4. RAZRED – UČENKE 

    

  5. RAZRED UČENCI               5. RAZRED – UČENKE

   

 


VELIKA TELOVADNICA JE ZAKON!

3.a in 3.b imamo vsak petek šport v veliki telovadnici.

Tokrat smo se ogreli z igro Kdo se boji črnega moža, se dobro razgibali in si krepili ravnotežje z vajami, ki nam jih je pokazal sošolec Tai.

Na prvi pogled so te vaje enostavne, a ko zapreš oči … Sklenili smo, da jih bomo izvajali pogosteje.

Prispevek pripravila: Tatjana Gombač


Gibalne dejavnosti izboljšujejo vrstniške odnose, vzpodbujajo samostojnost, zmanjšujejo vedenjske težave, prispevajo k lažjemu učenju, razvijajo delovne navade in še bi lahko naštevali. Poleg tega je gibanje ena temeljnih potreb pri otrocih, ki bi morala biti vsakodnevno zadovoljena. To bomo poskušali vsaj delno deseči z našim novim projektom KDOR SE GIBA, JE ZDRAV KOT RIBA, ki je pravzaprav razširjena oblika projekta Šolska olimpiada. Vključeni bodo vsi učenci od 1. do 5. razreda matične šole.

Cilji projekta:

 • povezovanje učencev, učiteljev in staršev,
 • vzpodbujanje pozitivnega odnosa do športnih aktivnosti,
 • predstavitev znanih športnikov,
 • spoznavanje možnosti uporabe vsakdanjih predmetov kot športnih rekvizitov,
 • vzpodbujanje gibanja pri učencih,
 • vsak dan nameniti nekaj minut za gibanje (rekreativni odmor),
 • razvijanje pozitivnega odnosa do svojega telesa in samozavedanje,
 • seznanjanje učencev z nekaterimi tehnikami sproščanja,
 • sodelovanje z lokalnim okoljem,
 • spoznanje nekaterih manj poznanih športov,
 • razvijanje pozitivne medsebojne komunikacije,
 • krepitev socialnih veščin,
 • vzpodbujanje medsebojnega sodelovanja,
 • spoznavanje možnosti gibanja na zabaven način,
 • seznanjanje učencev s pomenom zdrave prehrane v športu,
 • seznanjanje učencev s pomenom gibanja za zdravje.

 

Objavljeno: 9 septembra 2018 , Avtor: Petra Kobe