OŠ Gradec v Mreži gozdnih vrtcev in šol Slovenije

Nazadnje spremenjeno 21.1.2019 , ob 10:58 Urejal: Tatjana Gombač

OŠ Gradec je pridobila naziv                   Opis Mreže gozdnih vrtcev in šol Slovenije

OŠ Gradec in njene podružnične šole na Vačah, v Hotiču, Kresnicah in Jevnici stojijo blizu gozda, zato ga lahko izkoristimo za naravno učilnico,  ki pred učence postavlja veliko izzivov in nudi priložnosti  za raziskovalno učenje.

Zakaj GOZDNA ŠOLA ? 
Gozdno pedagogiko uporabljamo že dalj časa predvsem za popestritev pouka, zadnje leto pa jo izvajamo bolj sistematično. Prvo zabeleženo izvedbo v naši šoli so opravili v Podružnični šoli Jevnica leta 2013, ko so izvedli kulturni dan v gozdu. Jeseni 2018 so učenci od 1. do 5. razreda matične šole v okviru očiščevalne akcije sodelovali pri obnovi Gozdne učne poti Svibno, zato sedaj še pogosteje uporabljamo gozd kot učilnico. Učenci so nad takšnim učenjem navdušeni, saj skozi raziskovanje osvajajo nova znanja in spretnosti, neprecenljive pa so tudi izkušnje, ki jih dobijo v gozdu.
V zadnjem času smo poleg čistilne akcije izvedli nekaj dejavnosti, kot so: predstavitev knjige za bralno značko, gibanje v naravi, gozdne igre, gradnja gozdnega šotora in improvizacija gozdne učilnice. Pri izvajanju nismo naleteli na večje težave, saj se v nižjih razredih osnovne šole učitelj lažje odloči za nekoliko drugačno pot za doseganje cilja.
Tudi v prihodnje bomo nadaljevali s tovrstnim pristopom in načrtujemo širitev kroga pedagoških delavcev, ki jim takšen način dela ustreza in želijo dodatno motivirati učence za pridobivanje novega znanja.

Gradnja gozdnega šotora

Tabla GUP Svibno

Bralna značka v gozdu

 

Objavljeno: 17 januarja 2019 , Avtor: Tatjana Gombač