OŠ Gradec_Drugič zapored področni prvaki v nogometu za starejše učence

Nazadnje spremenjeno 26.8.2019 , ob 11:29 Urejal: Uroš Rozina

 

S starejšimi učenci OŠ Gradec smo po štirih zaporednih naslovih občinskega prvaka in po dveh od zadnjih treh naslovov področnega prvaka prvič obranili naslov področnega prvaka v nogometu za starejše učence.
Tekmovanje se je odvijalo v športni dvorani Polaj v Trbovljah, gostiteljica pa je bila OŠ Tončke Čeč iz našega srečnega mesta, ki nam je prineslo drugo zaporedno uvrstitev na državno prvenstvo osnovnih šol.

Na tekmovanje smo kot branilci lanskega naslova prišli v vlogi favoritov. Ker pa je nogomet kot šport sila nepredvidljiv, so nas učenci OŠ Toneta Okrogarja iz Zagorja, ki so poleg šole Gradec edini nastopili v naši skupini B, poškropili s hladno prho in nas povsem “razbili” v uvodni tekmi z rezultatom 4:1.

Seveda je bila tekma s tekmovalnega vidika povsem nepomembna, saj sta iz skupine napredovali obe ekipi ne glede na rezultat, a v polfinalu smo se želeli  pred dobro nabito domačo dvorano izogniti šoli gostiteljici.

Po končani tekmi sem učence začel bodriti z različnimi psihološkimi govori o pomenu nastopa za šolo, spomnil sem jih na nastope na lanskem državnem prvenstvu v Kobaridu, o krivici, ki se nam je pripetila, ko je sodnik skoraj zrežiral zmago takratne šole gostiteljice, o zmagovalnem duhu generacije učencev, ki se nikoli ne preda in s katero smo doživeli ogromno lepih trenutkov in zelo malo razočaranj.

Tudi v meni se je pred nadaljevanjem tekmovanja naselil kanček dvoma, priznam.

V garderobi pred polfinalno tekmo smo si rekli zdaj ali nikoli in v polfinalno tekmo vstopili atomsko ter po treh minutah povsem nepričakovano vodili že z 2:0 z 2 zadetkoma zelo razpoloženega kapetana ekipe, Jamina Kujrakovića, ter s tem povsem utišali domačo publiko. Sledila je nepričakovana napaka sicer odličnega vratarja Zorana Perića in domača ekipa se je vrnila med žive, s tem pa tudi navijači, ki so ustvarili huronsko navijanje.

Po golu sem vzel minuto odmora in fante skušal umiriti. Po odmoru pa je bila boginja Fortuna na naši strani. Učenci OŠ Tončke Čeč so silovito pritisnili in zadeli okvir vrat, a na njihovo smolo se je žoga odbila na nasprotno stran in Jan Rovšek je zadel za 3:1 ter psihološko povsem prevesil tekmo na našo stran. Polčas smo tako dobili s 3:1 in lažje zadihali. Obrambi sta poveljevala danes odlična Jan Južnik in Rok Godec, ki ju je uspešno menjal Aljaž Berčon, kar je pomenilo, da tudi če ne zabijemo več gola, bomo težko v 12 minutah prejeli 2. Po štirih minutah smo po še enem zadetku na tekmovanju odličnega Jana Rovška dokončno odločili zmagovalca in zamenjal sem lahko praktično vse igralce in s tem spočil nosilce. Končni rezultat OŠ Gradec Litija proti OŠ Tončke Čeč Trbovlje je bil 4:1.

Sledila je finalna tekma, še enkrat z vrstniki iz Zagorja. V sebi sem vedel, da dvakrat tako slabo z istim nasprotnikom ne moremo igrati, a strahospoštovanje je ostalo. Kot se je kasneje izkazalo, upravičeno.

Tekmo smo odprli bliskovito in po golu Jana Rovška hitro povedli že po treh minutah, sledilo je deset peklenskih minut pritiska nasprotnika, ki so ga kronali z zadetkom in povsem psihološko prevesili prednost na njihovo stran. Če v golu ne bi imeli v finalu odličnega vratarja Zorana Perića, bi nasprotnik lahko vodil tudi z dvema zadetkoma razlike.

Ko smo bili najbolj na tleh, pa je na sceno stopil dvojec Rovšek-Kujraković in v eni minuti smo iz negotove tekme prešli v vodstvo 3:1, nasprotnika povsem sesuli ter mu na koncu zabili kar šest zadetkov. 

S to generacijo smo se še drugič zapored uvrstili na državno prvenstvo v nogometu (med 32 šol v Sloveniji), kar je svojevrsten podvig v tako množičnem športu, kot je nogomet v Zasavju ter v Sloveniji nasploh.

Posebna zahvala gre še gostilni Kovač, ki je fante za uspeh na tekmovanju volontersko nagradila s picami in brezalkoholnimi napitki ter nam s tem še dodatno polepšala dan.

Rezultati:

Skupina B – OŠ Gradec, Litija : OŠ Toneta Okrogarja, Zagorje; 1:4 (Strelec Jamin Kujraković)
Polfinale – OŠ Gradec, Litija : OŠ Tončke Čeč, Trbovlje; 4:1 (Strelca: dvakrat Kujraković, dvakrat Rovšek)
Finale – OŠ Gradec, Litija : OŠ Toneta Okrogarja, Zagorje; 6:1 (Strelci: dvakrat Rovšek, dvakrat Kujraković, enkrat Kovač, enkrat Strmec)

OŠ Gradec so zastopali naslednji učenci:

Ajdin Delalović, 7. razred
Nik Kugić, 7. razred
Nik Strmec, 7. razred
Tej Benedičič Bizjak, 7. razred
Nik Simić, 8. razred
Rok Godec, 9. razred
Jan Rovšek, 9. razred
Zoran Perič, 9. razred
Mel Kovač, 9. razred
Jamin Kujraković, 9. razred
Aljaž Berčon, 9.razred
Jan Južnik, 9. razred
Sian Mešić, 9. razred

Vsem učencem iskrene čestitke in veliko znanja ter sreče v naslednjem krogu tekmovanja.

Učitelj športa: Matej Bajde

Objavljeno: 18 januarja 2019 , Avtor: matej.bajde