Izkusi Erasmus+ – Romunija

Nazadnje spremenjeno 28.3.2019 , ob 21:17 Urejal: Anja Knežević

Dan 5

Jutro smo kot ponavadi začeli z zajtrkom. Današnja prva ura se je začela  na dvorišču doma, kjer smo se igrali skrivalnice. Potem smo odšli v hišo in poslušali predavanje prostovoljke Anje Wilke o programu EVS. Nato smo se razdelili po skupinah in se dogovarjali kako bi organizirali prihod romunskih učencev v Slovenijo. Po pogovoru smo imeli prosti čas. Druga ura je bila cela posvečena kvizu o novih stvareh, ki smo se jih naučili v Romuniji. Po večerji smo praznovali rojstni dan Romunke Andreje. Zadnje dejanje tega dneva pa je poslovilna zabava.

Izvedeli smo tudi urnik odhoda nazaj v Slovenijo.

Objavili: Luka Zupan, Lara Miklič in Lovro Klinc

 

 

 

Dan 4

Zjutraj smo pojedli zajtrk. Zatem smo govorili o romunskih, slovenskih in mednarodnih filmih in glasbi. Po kratkem počitku smo se igrali telefončke in skrivalnice. Nato smo imeli kosilo in začeli pripravljati za Masterchef.

Skuhali smo kranjsko klobaso z namazom in mesne kroglice z omako ter za sladico naredili negreso in “štrudelj”. To hrano smo skupaj pojedli za večerjo. Bila je slastna. Zdaj si bomo ogledali film in šli spat.

Napisala: Alex Božič in Tomaž Gobec

Dan 3

Danes smo imeli zajtrk ob 9.30. Po zajtrku smo predstavili svoje jutranje rutine, nato pa smo se odpravili spoznat romunska jutranja opravila kar pri njih doma. Pričakali so nas z nasmehom na obrazu in obloženimi mizami. Jedli smo palačinke, čokoladne kroglice z arašidi in s kokosom ter biskvit. Ponudili so nam tudi limonin čaj in druge pijače. Za zdravje smo dobili pomaranče in domača jabolka. Po dveh urah smo se vrnili nazaj v našo hišo, kjer smo imeli prosti čas. Potem smo pojedli lahko kosilo. Popoldne smo imeli delavnico spoznavanja drugih kultur skozi igranje vlog. Ogledali smo si tudi video o življenju starejših občanov v romunski vasi. Po ogledu videa pa smo se pogovarjali o razvoju kultur po svetu. Po večerji se bomo družili z našimi novimi prijatelji. Danes smo načrtovali še jutrijšnjo delavnico Masterchef, kjer bomo skupaj kuhali večerjo za vse nas.

Napisali: Nika Lapornik Tomažin in Patricija Fašing

Dan 2

Dan se je začel ob 8.30 z zajtrkom. Po zajtrku smo se razvrstili po skupinah. Igrali smo se pantomimo, nato smo se razvrstili po parih in igrali igro za izboljšanje sporazumevanja v angleškem jeziku. Nadaljevali smo s predstavitvijo hobijev. Po odzivih romunskih učencev sklepamo, da so bile predstavitve uspešne. Po kosilu smo odšli na daljši pohod po tukajšnji okolici, katerega pot so pripravili domači učenci. Pot se je končala v mladinskem domu Curba de Cultura. Tam so nas sprejeli ostali člani društva in nam razkazali prostore prej omenjene ustanove. Po ogledu so nas odpeljali nazaj na večerjo.  Po tej objavi imamo namen govoriti o lokalnih legendah in strašnih zgodbah. 

Objavil: Luka Zupan, 9. a

Dan 1

Dan se je začel z zajtrkom ob 9.00 zjutraj. Z igro gibanja nam je kri po žilah pognala romunska voditeljica Kristina. Nato smo naredili knjigo z naslovom Knjiga o meni, preko katere smo se še bolje spoznali tudi z našimi romunskimi prijatelji. Kasneje je Aljaž organiziral igro, pri kateri je bilo z raznimi materiali potrebno jajce zaščititi pred padcem s 3 metre visokega balkona, kar je dvema skupinama uspelo! Po igri smo jedli kosilo in imeli prosti čas. Ob 15.30 se je začel lov za zakladom, kjer smo prehodili 3-kilometrsko traso od lokalne šole nazaj do naše hiše. Po tej dejavnosti smo imeli spet prosti čas, ki smo ga izkoristili za pogovarjanje med seboj. Po pogovoru smo pojedli večerjo in sedaj bomo igrali družabne igre, nato pa gremo spat. Bil je zabaven dan!

Objavil: Jan Žirovnik, 9. b

Objavljeno: 24 marca 2019 , Avtor: Anja Knežević