OŠ Gradec se je poklonila ženskam

Nazadnje spremenjeno 13.3.2019 , ob 14:56 Urejal: alenka.zupancic

V letošnjem šolskem letu smo na OŠ Gradec izvedli projekt Ženske. Skupaj z učenci smo oživili že pozabljene ženske, ki so s svojim pogumom, s svojo ženstvenostjo in z upornostjo postavile mejnike znanosti, umetnosti in kulturnodružbenim spremembam.

6. marca so učenke in učenci OŠ Gradec predstavili življenja in dela Slovenk ter njihove boje s predsodki in z družbenimi normami. Predstavljene so bile: Ernestina Jelovšek, Eleonora Jenko Groyer, Marija Maister, Joža Debelak, Kristina Gorišek, Franja Tavčar in druge. Učenci, ki so stopili v njihove čevlje, so bili: Pia in Maša Štrus, Eva Škrabanja, Liza Potisek, Matic Ulčar, Lovro Klinc, Nuša Ključevšek, Živa Rovšek, Lan Boltin Femec, Lana Pokorn in Alex Božič. Učenci so interpretirali njihova življenja in dela. Vsem ženskam je bila skupna želja po ustvarjalnosti in vztrajnost. Da so bile tako uspešne, gre zasluga njihovemu pogumu. Bile so tudi drzne in drugačne. Za to drugačnost pa je bilo takrat potrebno plačati visoko ceno.

Večer je popestrila gostja, dr. Vesna Vuk Godina, ki je spregovorila o ženski danes, o ljubezni in o žensko-moških odnosih. Gostja se je dotaknila problematike vzgoje, potrošništva in enakopravnosti obeh spolov. Kakšna je danes zveza med moškim in žensko? Kakšna je idealna ženska skozi oči moškega in kakšna prihodnost čaka žensko?

Zahvaljujemo se mamam in sorodnicam naših učencev ter prijateljem, ki so sodelovali pri projektu. To so bili: Klavdija Mlakar, Mojca Rajšek, Sabina Tori, Nina Jerin, Saša Biaggio, Mija Tomšič, Klara Pirmanšek, Sabina Rovšek, Meta Ponebšek, Aleksandra Mavretič, Peter Strle in Ida Dolšek.

Objavljeno: 12 marca 2019 , Avtor: Anita Mirjanić