MŠ_Učenci OŠ Gradec finalisti državnega prvenstva v nogometu za starejše učence

Nazadnje spremenjeno 15.4.2019 , ob 10:30 Urejal: alenka.zupancic

 

»Once upon a time in Škofije«, Ko jagenjčki obmolknejo, Zgodovinski dosežek za šport na OŠ Gradec – vse to bi lahko bili naslovi sledeče objave. Izbral sem najbolj preprost naslov, ki pove vse.
Z učenci OŠ Gradec smo se že četrtič letos podali na vrtiljak dogodivščin, ki se mu reče šolski nogomet.
V letošnjem šolskem letu smo najprej osvojili občinsko prvenstvo z zmago nad OŠ Litija, nato področno prvenstvo v Trbovljah in se tako uvrstili na državno prvenstvo.
V četrtfinalu državnega prvenstva smo na domačem turnirju slavili preboj v polfinale in včeraj spisali v Škofijah še zgodovino z zmago na turnirju štirih ekip (poleg OŠ Gradec še OŠ Preddvor, OŠ Luisa Adamiča iz Grosupljega in domača OŠ Oskarja Kovačiča iz Škofij).
Na turnir smo kot vedno prišli odločni, da ga osvojimo. Vsakega nasprotnika smo spoštovali, a se nobenega bali.
Po zelo lepo speljanem protokolarnem delu se je, priznam, ob himni Slovenije orosilo moje oko. Od ponosa, da sem lahko fante vodil na tako pomembnem turnirju.
Po čudovitem nagovoru gospe ravnateljice šole iz Škofij in uvodni plesni točki se je turnir pričel s tekmo domače OŠ Škofije in učenci iz Grosupljega, ki so jo dobili domači učenci z rezultatom 2 : 1.
Sledil je prvi nastop naših učencev in prava srhljivka z elementi drame v sledečem zaporedju – pekel, raj, pekel in nebesa.
Začeli smo povsem preplašeno in povsem proti vsem dogovorom. Le našemu čudežnemu vratarju Zoranu Periću in trem vratnicam se gre zahvaliti, da ob 8 konkretnih strelih učencev iz Preddvora nismo prejeli zadetka. V nekem trenutku smo vzpostavili ravnotežje na igrišču in po dveh lepih priložnostih v izdihljajih polčasa povedli prek fenomenalnega Jana Rovška, ki je bil tokrat poleg vratarja Perića najboljši posameznik turnirja. Na odmor smo odšli s prednostjo enega zadetka in povsem drugače vstopili v drugi polčas. Po petih minutah smo vodili že s 3 : 0. Ker sem v naše učence enostavno preveč verjel, sem za pet minut malo popustil tudi sam in povsem izgubil kompas ter pričel z nerazumskimi napakami v menjavah, kar so učenci Preddvora izkoristili in v treh minutah izid izenačili.
Sam sem postal bled kot stena ter povsem izgubljen, zato sem zahteval minuto odmora ter fantom na hitro povedal nekaj vzpodbudnih motivacijskih besed in tokrat so moji zlati fantje odreagirali, kot znajo le oni. V praktično zadnjem napadu je Rok Godec zabil zmagoviti zadetek in bili smo oddaljeni le še za zmago od finala.
V drugi tekmi je Preddvor povsem deklasiral učence iz Grosupljega in zmagal kar s 4 : 0.
Sledila je tekma za zgodovino z domačo osnovno šolo pred povsem nabito dvorano. Klasična šahovska partija, v kateri je zmaga pomenila finale, remi nam je ohranjal upe, poraz je pomenil konec sanj. V prvem polčasu smo povedli z 1 : 0, a tekma še zdaleč ni bila odločena, nato pa dva bliskovita zadetka v začetku drugega polčasa ter pet minut pred koncem 4 : 0, trenutek na tekmi, ko enostavno nismo več mogli nadzirati čustev. Konec tekme OŠ Gradec proti OŠ Škofije je bil 5 : 1. Sledila je vsesplošna evforija, vsa najlepša čustva zmagoslavja so se prepletala in ti trenutki bodo ostali za vse življenje kot lep in nepozaben spomin.
Zadnji dve tekmi turnirja sta bili povsem revijalni in brez naboja. Priložnost za igro so dobili prav vsi igralci in tako podoživeli te veličastne trenutke.
V tem trenutku ne gre pozabiti vseh učiteljev, ki ste kadarkoli učili te fante, gospoda ravnatelja, ki je bil naš veter v hrbet ter seveda vseh trenerjev, ki ste fantom dajali znanje v klubih. Izpostavil bi dva, in sicer gospoda Iztoka Kosa in Lovra Križaja, ki sta bila v to generacijo najbolj vpeta. Zahvala seveda tudi staršem, ki ste vzgojili ne samo dobre nogometaše, temveč tudi ljudi.
S tem dogodkom se je med mano in to skupino učencev spletla močna vez, ki je celo višja, kot je relacija učitelj-učenec. Kolikor sem dal sam njim, sem od njih dobil še enkrat več, saj je prav vsak od njih unikaten in zanimiv. Da, res je, tudi učitelj, če je le dovolj odprt, se lahko od učencev veliko nauči, sam se definitivno sem.
Zahvala še sponzorju ekipe Gostilni Kovač, ki nas po vsakem turnirju nagradi s picami in z brezalkoholnimi napitki.
V finalu, ki bo v mesecu maju, nas zanima le osvojitev državnega prvenstva osnovnih šol v nogometu.
OŠ Gradec so zastopali naslednji učenci:
– Ajdin Delalović, 7. razred
– Din Kugić, 7. razred
– Nik Strmec, 7. razred
– Tej Benedičič Bizjak, 7. razred
– Rok Godec, 9. razred
– Jan Rovšek, 9. razred
– Zoran Perić, 9. razred
– Mel Kovač, 9. razred
– Jamin Kujraković, 9. razred
– Aljaž Berčon, 9.razred
– Jan Južnik, 9. razred
– Sian Mešić, 9. razred

Srečno v finalu!

Profesor OŠ Gradec: Matej Bajde

Objavljeno: 14 aprila 2019 , Avtor: matej.bajde