MŠ in POŠ: PROJEKT TRAJNOSTNA MOBILNOST (2019-2020)

Nazadnje spremenjeno 26.3.2022 , ob 12:23 Urejal: Nežka Rugelj

S pešbusom v šolo … Spodbujamo trajnostno mobilnost pri naših učencih. Do preklica vas čakamo vsak četrtek na postajah pešbusa pri Knjižnici Litija ob 7.20 in pri trgovini Mercator ob 7.35. Gremo peš!

________________________________________________________________________________

Naša kokoška Rozi si je prislužila zlato medaljo! Sedaj pa nadaljujemo z aktivnostmi v smeri spodbujanja trajnostne mobilnosti. Veselimo se, ker se bomo na decembrsko predstavo v Lutkovno gledališče Ljubljana odpravili kar z vlakom. 

 

______________________________________________________________________________

V tednu od 7. 10. do 11. 10. smo  v okviru projekta izvajali aktivnost GREMO PEŠ S KOKOŠKO ROZI. Dnevno smo beležili načine prihodov učencev v šolo. Učenci, ki so v šolo prišli na trajnosten način, to je peš, s skirojem, v sopotništvu-več otrok pripelje eden od staršev, s šolskim avtobusom-v kolikor prihaja z njim, s kolesom-v spremstvu staršev, so si  za vsak dan posebej prislužili posebno igralno karto. Ravno tako so jo  dobili, če so se na popoldanske aktivnosti odpravljali peš.

Vsak dan smo na razredne plakate vnašali napredek posameznega oddelka, napredek šole pa na šolski plakat, ki je bil nameščen na vidnem mestu ob vhodu v šolo.

Prihodov na trajnosten način je bilo vsak dan več, kar je vidno tudi na izrisanih grafih. Povečanje je bilo izdatnejše od začetnega cilja (7 %), res pa je tudi, da je že pred aktivnostjo veliko učencev prihajalo na trajnosten način.

                                              

__________________________________________________________________________________________

V sklopu projekta Trajnostna mobilnost smo na matični šoli pripravili druženje s starši v obliki pešbusa na Svibno. 

Na poti do vznožja Svibna so bile štiri postaje pešbusa, kjer smo učiteljice ob dogovorjenih urah pričakale starše in učence. Skupaj smo tako na trajnosten način prispeli do 5. postaje ob vznožja Svibna in nato tudi do vrha.

Vsem staršem se iskreno zahvaljujemo za podporo, ki jo izkazujejo projektu, prijeten klepet in dobro voljo, s katero nam je uspelo ob spustu priklicati tudi sonce.

________________________________________________________________________________________________________________

V Evropskem tednu mobilnosti, ki je letos potekal pod sloganom GREMO PEŠ!, smo se v petek, 20. 9. 2019, z učenci 1. triade matične šole (peš, seveda) podali v Litijo. Pridružili smo se dogodku Dan brez avtomobila, ki ga je organizirala naša občina. Za učence je bilo pripravljenih veliko zanimivih aktivnosti. Od znotraj so si lahko ogledali reševalno vozilo, sedli na policijski motor, se vozili z gokarti na pedala, skakali po napihljivih gradovih, plesali in ustvarjali v likovnih delavnicah. Vtisi učencev so bili prijetni, dogodek pa je poleg zabave nudil tudi poučne vsebine.

________________________________________________________________________________________________

Učenci podružničnih šol Jevnica in Kresnice so danes, 13. 9., za prihod na športni dan, ki se je odvijal v Litiji, izbrali način prevoza, ki spodbuja trajnostno mobilnost. Koristili so redno linijo javnega potniškega prometa in prišli kar z vlakom. 

Učenci od 1. do 5. razreda pa so se do prizorišča odpravili kar peš. 


 

 

SODELUJOČI: Učenci in učiteljice od 1. do 5. razreda matične šole in vseh podružničnih šol. 

 

 

CILJI:

 • sprememba potovalnih navad v smeri trajnostne mobilnosti (peš, s skirojem, s kolesom, v sopotništvu, z javnimi prevoznimi sredstvi)
 • povečanje prihodov otrok v šolo na trajnosten način za 7 % glede na izhodiščno vrednost
 • zmanjšanje motoriziranega prometa v okolici šole
 • spodbujanje gibanja otrok in krepitev njihovega zdravja
 • zmanjšanje okoljskih obremenitev

DEJAVNOSTI: 

 • izvedba aktivnosti Gremo Peš s kokoško Rozi (vsi sodelujoči razredi v istem terminu; 7. 10. 2019 ‒ 11. 10. 2019)
 • izpolnjevanje dnevnika potovalnih navad
 • vnašanje podatkov na razredni plakat
 • zbiranje nagradnih kart in igranje igre s kartami
 • beleženje napredka na skupnem šolskem transparentu
 • izvedba dveh aktivnosti na temo trajnostne mobilnosti po izbiri učitelja izvajalca
 • druženje s starši (pešbus in pohod)

Objavljeno: 9 septembra 2019 , Avtor: Sandra Železnik