H -OPB, Ribanje repe

Nazadnje spremenjeno 24.10.2019 , ob 17:08 Urejal: alenka.zupancic

V ponedeljek, 21.10. 2019,  nas je v šoli obiskala gospa Tina, ki nam je pokazala,

kako so nekoč in še danes ribali repo in jo pripravili za ozimnico.

Nekateri učenci so to delo prepoznali, saj to delajo še babice in dedki. Večina otrok je to videla prvič.

Preizkusili so se v lupljenju repe in v ribanju na ribežen. Ugotovili so, da to ni lahko delo, posebno če je repe veliko.

V veliki posodi je gospa Tina repo tudi nasolila, da repa spusti vodo in  se prične proces kisanja. Učenci so repo tudi poizkusili surovo,

 ugotovili so, da ima dober okus. Repo so potlačili in jo v plastičnem vedru pripravili, da se skisa. 

Učenci so vedno veseli, ko nas v šoli obišče kdo od staršev ali starih staršev in nam pokaže,  kako so si nekoč  ljudje  sami pripravljali vso hrano za ozimnico.

Učitelja OPB, Matej in Špela

Gospa Tina je repo predhodno že oprala doma.

Fantje z veseljem poskusijo nekaj  novega, tokrat je to lupljenje repe.

Vsi so pripravljeni lupiti.

Takole pa se riba repa …

Repe je bilo potrebno olupiti kar veliko.

Pa spet ribamo …

In ribamo …

Dodali smo sol, da repa spusti vodo …

Repo smo tudi dobro potlačili v plastičnem vedru.

Kar veliko energije gre, da jo dobro pretlačimo in  tako slana spusti vodo.

Malo smo poskusili surovo naribano repo.

Všeč nam je okus repe.

In ob koncu opravljenega dela smo vsi nasmejani.

 

Objavljeno: 24 oktobra 2019 , Avtor: spela.kovic