POŠ Jevnica: Zdrava malica (2019-)

Nazadnje spremenjeno 2.5.2022 , ob 19:53 Urejal: tanja.vesel

Na naši šoli smo si letos zaželeli zdravo malico. V dogovoru z vodjo šolske prehrane smo zamenjali nekaj dobaviteljev živil in sestavili nekaj novih jedilnikov. Prednost dajemo nabavi živil iz ekološke ali biološke pridelave  lokalnega izvora. Večkrat tedensko je pri malici ponujeno sezonsko sadje ali zelenjava. V septembru in oktobru pa smo si postregli kar z dobrotami iz našega šolskega eko vrta. 

V pripravo malice so vključeni tudi učenci, ki v jutranjem varstvu pripravljajo sadno-zelenjavne napitke. Letos so učenci pripravili že tri različne napitke. Letošnja novost je mlečna malica (2-krat mesečno), ki je vsekakor pravi hit med učenci. V septembru so učenci malico dnevno tudi ocenjevali, tretji razred je ankete zbral in analiziral ter rezultate predstavil še drugim učencem. Rezultati pa so v pomoč tudi pri sestavljanju jedilnikov. 

Več pozornosti namenjamo tudi kulturi prehranjevanja, izboljšanju prehrambenih navad učencev ter zmanjševanju zavržene hrane in embalaže.

Naš projekt je sedaj že kar utečen. Naleteli pa smo na nekaj pričakovanih težav. Pravi izziv je sestaviti jedilnik, ki bi ustrezal vsem učencem ali vsaj večini, izjema je mlečna malica. Ker je večina namazov domačih, ima veliko učencev težave z navajanjem na nove okuse, brez umetnih arom, ojačevalcev okusa in podobno. Nekateri učenci ne želijo niti poskusiti določenih jedi. Zato nas na tem področju čaka še veliko dela. Učitelji smo veseli, če koga prepričamo, da poskusi nekaj novega. Veseli nas, da smo zmanjšali količino zavržene hrane pri malici. To nam je uspelo s preprostimi ukrepi, ki so jih predlagali starši: kruh je narezan na manjše kose, salama je ločena od kumaric in sira (učenec vzame tisto, kar bo pojedel). Imamo dogovor, da si vsak vzame toliko, kolikor ve, da bo lahko pojedel, če želi si lahko še vzame. 

Učence pri malici navajamo na samostojnost in bonton že v prvem razredu. 

Zmanjšali smo tudi količino odpadne embalaže. Jogurt naročamo v 1 ali 3 litrski embalaži, domače mleko pa celo v povratni embalaži. Pri namazih uporabljamo litrsko embalažo. Sok pa pripravimo iz domačega sirupa, ki smo ga pripravili pri vrtnarsko-zeliščarskem krožku.

Ko je že vse tako lepo teklo, kot po maslu, pa nam jo je zagodel virus. Upam, da so doma učenci nadaljevali z zdravo malico. Po vrnitvi v šolo pa smo se zaradi preventivnih ukrepov in priporočil NIJZ-ja, vrnili en korak nazaj. Ne rečem, da smo začeli nezdravo jesti, ampak vrnili smo se k industrijsko pripravljeni in pakirani hrani. Posledično so se povečale tudi količine odpadne embalaže. Zadnji teden pred zaključkom pouka, pa so jedilnik tradicionalno sestavili petošolci, kot zadnji privilegij na naši šoli, preden odidejo z naše podružnice. Malice so pokale od zelenjave in sadja, če verjamete, ampak naj jim bo. V septembru znova začnemo z zdravo malico in upamo, da brez prekinitev do junija. 

Zdrava malica tudi v šolskem letu 2020/21

V septembru smo res začeli s projektom, le da pod strogimi pogoji NIJZ-ja. Vseeno pa smo si večkrat privoščili sveže dobrote z vrta. Največ je bilo mini paradižnika, ki so ga učenci pojedli pri malici, druga zelenjava in zelišča pa so največkrat pristala v zdravih napitkih, ki jih je zaradi priporočil tokrat pripravila kuharica. Po jesenskih počitnicah pa se je nadaljevalo šolanje na daljavo in s tem se tudi naš projekt nadaljuje na daljavo. V času šolanja na daljavo smo v Jevnici dobili nov plinski štedilnik, ki bo kuharici omogočil, da bo lahko sama kuhala tudi mlečne malice, ki jih na starem štedilniku ni mogla. Nestrpno čakamo, da ga preizkusimo.

Nadaljevanje projekta v šolskem letu 2021/22

Naš projekt poteka že tretje šolsko leto. Letošnje šolsko leto smo imeli precej manj prekinitev pouka zaradi virusa Covid 19, ki nas je v preteklih dveh letih prisilil v delo na daljavo. Tako je letos tudi naš projekt skoraj nemoteno potekal. 

S pridobitvijo novega plinskega štedilnika v preteklem šolskem letu, sedaj lahko naša kuharica sama pripravlja mlečne malice, ki so na jedilniku vsak četrtek. Med učenci so še vedno zelo priljubljene. Lansko šolsko leto smo zamenjali štedilnik, letos pa smo se poslovili od naše kuharice Olge, ki je odšla v zaslužen pokoj. Dobili smo novo kuharico, ki pa je prinesla s seboj tudi nekaj novih idej za malico. Nekaj manjših sprememb smo imeli tudi pri dobaviteljih kruha. Sedaj nam štiri krat tedensko vozijo kruh iz pekarne Deveta vas, ob sredah pa pekarna Žito. 

Učiteljice opažajo, da imajo učenci radi raznoliko malico, veliko pa je takih, ki jih je težko prepričati, da poskusijo kaj novega. 

Ohranjamo prvotne cilje projekta. Zdi se nam zelo pomembno, da učenci uživajo živila ekološke pridelave. Želeli bi si več lokalnih ekoloških ponudnikov, ki bi želeli sodelovati z nami.

 

 

Objavljeno: 19 oktobra 2019 , Avtor: tanja.vesel