MŠ – Ogled elektronskih glasbil

Nazadnje spremenjeno 2.3.2020 , ob 9:18 Urejal: alenka.zupancic

Kaj imajo skupnega The Beatles, Frank Sinatra, Miha Kralj in Toni Povše? Ljubezen do elektronskih glasbil.

G. Toni Povše nam je v petek, 28. 2. 2020, razkazal svojo zasebno zbirko elektronskih glasbil, ki raste desetletja, še iz časov, ko je kot profesionalni glasbenik igral na švicarskih odrih. Danes pa se intenzivno (tudi tekmovalno) ukvarja s tradicionalnim karatejem in v družinski hiši na Dolah pri Litiji ureja čudovit muzej starih elektronskih glasbil, ki so še čisto vsa delujoča.

Videli smo Moogov sintetizator, inštrument, s katerim je Miha Kralj leta 1980 posnel skladbo Andromeda in smo jo dolga leta poslušali ob spremljanju počasnih posnetkov poletov v Planici.

Hammondove orgle vsaj po zvoku pozna vsak, ki je oboževalec jazza in rocka šestdesetih in sedemdesetih let, npr. Deep Purple, Pink Floyd, Genesis, Ethel Smith idr. Mi smo imeli priložnost videti tudi »srce« Hammondovih orgel, tj. zobnike z vso pripadajočo elektroniko. G. Gorazd Praprotnik nam je razložil delovanje s tehnične plati, g. Povše pa nam je priredil pravi mini koncert na Hammondovih orglah s pripadajočimi zvočniki leslie. Hkrati je igral še na melotron (glasbilo, ki deluje na magnetne trakove) in običajen sintetizator. Paša za oči in ušesa.

G. Praprotnik nam je pokazal še različne vrste električnih kitar, ki so s svojim obstojem močno vplivale na razvoj zabavne glasbene industrije.

Za češnjo na smetani je za zaključek na čisto pravem Steinway klavirju učenka Neža Kranjec pobožala naša ušesa z izvedbo Preludija skladatelja Sergeja Rachmaninova.

   

 

Objavljeno: 29 februarja 2020 , Avtor: ana.tori