VABILO: Ogled razstave Slovenci v nemških koncentracijskih taboriščih

Nazadnje spremenjeno 4.5.2021 , ob 6:42 Urejal:
“Tu se je smrt utrudila do smrti …”
                                                                                                  Slovenske žrtve Auschwitza
 
Osnovna šola Gradec gosti razstavo Slovenci v nemških koncentracijskih taboriščih, ki jo je pripravil Muzej novejše zgodovine Slovenije.
 
Gostujoča razstava Muzeja novejše zgodovine Slovenije je predstavljena na devetih tematskih panojih in predstavlja življenje, delo in trpljenje Slovencev v nemških taboriščih ter njihovo vračanje domov. Učenci Osnovne šole Gradec so na delavnicah, ki jih je na daljavo pripravila kustosinja dr. Monika Kokalj Kočevar prisluhnili zgodbam, ki jih pripovedujejo predmeti taboriščnikov. Muzej hrani več kot 1000 predmetov iz nemških in italijanskih taborišč. 
Zaradi epidemioloških razmer omogočamo le virtualen ogled razstave.
                                                                                                       Učenci Osnovne šole Gradec
 
»Tu se je smrt utrudila do smrti…«  Slovenske žrtve Auschwitza pripovedujejo o 2.300 ljudeh iz Slovenije, ki so jih odpeljali v Auschwitz. Večina je bila Slovencev, med deportiranimi pa je bilo tudi okoli 350 Judov, vsaj 78 Romov in vsaj en pripadnik Jehovovih prič. Domov se jih je vrnilo le okoli 1.000, za večino preostalih pa je Auschwitz bil kraj smrti, zato je Auschwitz eno največjih pokopališč slovenskih žrtev druge svetovne vojne.

Objavljeno: 21 marca 2021 , Avtor: Anita Mirjanić