MŠ + POŠ: Učenje v naravi in z naravo

Nazadnje spremenjeno 23.8.2021 , ob 15:36 Urejal:

Učenje v naravi in z naravo
Pandemične razmere so nas v zaključenem šolskem letu še bolj spodbudile, da smo iskali odmaknjene prostore za pouk. Večina zgradb OŠ Gradec s podružničnimi šolami stoji v bližini gozdov, zato smo jih dodobra izkoristili.
OŠ Gradec nosi naziv GOZDNA ŠOLA od leta 2018, vključena je v mrežo GOZDNIH ŠOL in vsako leto izvedemo vse več ur pouka v naravi. Začeli smo s sodelovanjem pri obnovi gozdne učne poti Svibno z Mladinskim centrom Litija. Letos smo izvedli gozdne ure slovenščine, matematike, spoznavanja okolja, likovne in glasbene umetnosti, športa, gozdne olimpijade in zaključni orientacijski pohod ob vznožju Svibna s starši učencev 1. triade matične šole. Vedno je bilo zanimivo in vsakič prekratko. Gozd je odlična učilnica in telovadnica, zanimiv v vsakem vremenu in letnem času.
Gozdne vile in škrati 3. a razreda matične šole smo prepričani, da se bo tudi v prihajajočem šolskem letu utrnila marsikatera zanimiva ideja za raziskovanje, učenje in ustvarjanje v gozdu, zato komaj čakamo novo šolsko leto. Do takrat pa tudi s starši in prijatelji obiskujemo gozd, ki nam v vročih dneh nudi prijetno osvežitev.

Zaslužene medalje za opravljene naloge gozdne olimpijade Ustvarjamo in gradimo z gozdnimi materiali


Terapevtski psički Tačk pomagačk v OŠ Gradec
Začetek dela s terapevtskim psom v šoli sega v leto 2015, ko je terapevtska psička Yuma postala dlakava sošolka tretješolcem matične šole. V naši šoli trenutno delujeta dva terapevtska para Tačk pomagačk: vodnica Maja Bregar z Lindo in Tatjana Gombač z Yumo. Obe psički imata opravljeno R.E.A.D. licenco za individualno branje.
Terapevtski pes se vključuje v pouk v učilnici in zunaj nje ob dnevih dejavnosti. Učencem je najljubša dejavnost v senzorni sobi, kjer psu individualno berejo, se sproščajo, igrajo in s psom izvajajo trikce. Terapevtski pes v šoli pomaga izboljšati motiviranost za šolsko delo, omogoča zanimivo opismenjevanje in branje, izboljšuje medosebne odnose, pripomore k oblikovanju primernega odnosa do živali, omili strah pred psom in stiske otrok (osamljenost, komunikacijske ovire ipd.).
Naši učenci pravijo, da je s psičkama Lindo in Yumo tudi učenje lažje, zabavnejše in zelo »mehko«.

Yuma in

 Linda pri šolskem delu

Prispevek pripravila Tatjana Gombač, vodja projektov

Objavljeno: 5 avgusta 2021 , Avtor: Tatjana Gombač