Učenje za življenje – od mladosti do modrosti (celoletni projekt)

Nazadnje spremenjeno 26.5.2022 , ob 9:14 Urejal: Anita Kušar

11. druženje: 26. 5. 2022 smo gostili gospoda Igorja Šepca, poveljnika Slovenske vojske in očeta učenke 5. a, Maše Šepec. Spregovoril nam je o osamosvojitvi Slovenije, o vojni za Slovenijo, o obrambi vsake domovine, o misijah in njihovih nalogah,… Učenci so bili aktivni sogovorci in dobili so odgovore na vsa zastavljena vprašanja.  Skupaj smo povzeli, da moramo biti ponosni na svojo domovino, svoj jezik in kulturo, na brezplačno šolanje, in da se zavedamo ves čas, v kako lepi deželi in v miru živimo. Učna ura je kar prehitro minila. Zahvalili smo se za obisk in podarjene obeske za ključe in karabine.

             

10. druženje: Danes, 25. 5. 2022, smo se petošolci in učenke 4. r, ki obiskujejo OPZ, udeležili Parade učenja v Litiji v okviru slovenske akcije Tedni vseživljenjskega učenja. Najprej smo spremljali dogajanje na odru –  kulturni program, kjer je nastopal tudi  OPZ OŠ Gradec, potem pa smo si pogledali predstavitve na stojnicah. Rdeča nit dogodka je bila Učenje nekoč, danes in jutri. Učenci so se lahko brezplačno posladkali s hamburgerji in carskim pražencem Okrepčevalnice Kuhla. Nepopisna gneča je bila pred frizerskim Studiom Frizurca, učenci pa so tudi aktivno slikali z naravnimi materiali ( kis, soda bikarbona, zeljna voda…). Delavnic je bilo veliko, vendar pa smo se morali vrniti za šolske klopi. Veseli smo bili, ker smo se ponovno srečali z gospemi Mileno, Brigito in Ivico. 

9. druženje: V ponedeljek, 9. 5. 2022, nas je obiskal bivši učenec OŠ Gradec, Grega Mele. Od svojega 11. leta je član PGD Litija, že dobrih 12 let. Poleg študija posveča največ časa prostovoljstvu pri gasilcih, kjer je sodeloval pri številnih gašenjih požarov, pa tudi reševanju ponesrečencev iz avtomobilov.  Učencem je na nazoren način razložil evakuacijsko pot iz šole ter delovanje gasilnih aparatov in hidranta. Po enournem druženju jih je povabil, da se jim pridružijo v skupino Mladi gasilec, ki ima vaje vsako sredo.

8. druženje: Svet za medgeneracijsko sodelovanje v občini Litija nas je povabil na ogled lutkovno – igrane predstave za otroke Motovilčica v Kulturni dom na Stavbah, v torek, 12. 4. 2022. Boštjan Štorman in Lucija Ćirović sta otroke vzpodbudila k aktivnemu sodelovanje pri predstavi, zato smo se vračali proti šoli veseli, nasmejani  in navdušeni.

         

7. druženje: Pred materinskim dnevom in velikonočnimi prazniki, 23. 3. 2022, smo zopet sprejemali znanje in veščine od naših stalnih upokojenk U3 Litija. Gospe Milena, Zali, Ivi in Helena so nas naučile izdelati kazalo z motivom velikonočnega zajčka iz ostankov papirja ter velikonočno jajce s servietno tehniko. Izdelke bomo z največjim veseljem pred prazniki odnesli domov.

 

 

6. druženje: Petošolci matične šole  v letošnjem šolskem letu sodelujemo tudi v projektu Teden (mesec) pisanja z roko 2022 v okviru slovenskega Društva Radi pišemo z roko ter v šolskem projektu Valvasor. Oba projekta smo združili s projektom Učenje za življenje-od mladosti do modrosti, kjer smo s kaligrafijo oblikovali zapiske o življenju in delu Janeza Vajkarda Valvasorja. Brez pomoči aktivnih upokojenk, članic društva U3 Litija in Šmartno pri Litiji, izdelki učencev ne bi bili tako lepi in uporabni. Naslednje planirano srečanje bo pred materinskim dnevom, 23. 3. 2022.

       

5. druženje: Danes, 26. 1. 2022, nas je obiskala policistka Mojca Rajšek iz PP Litija. Razdelila nam je delovne zvezke Policist Leon in nam predstavila “pasti” sedanjega življenja. Vemo, kaj je vandalizem, poznamo različne oblike nasilja in komu se lahko zaupamo, kako ravnamo v prometu kot pešec in kolesar na poti v šolo, kako ravnamo, če se srečamo z neznancem, kaj pomeni varno smučanje….Veliko že vemo, vsega pa ne bomo nikoli. Ozaveščanje, učenje za življenje, je pomembno tako za nas kot za naše starše, s katerimi bomo tudi skupaj prelistali ta zanimiv delovni zvezek. Vsebine so razložene oz. zapisane na razumljiv način.

       

4. druženje: Učenci 5. a in 5. b so v ponedeljek, 22. 11. 2021, ustvarjali unikatne novoletne izdelke. Na pomoč so nam priskočile upokojenke U3 Litija, gospe Milena, Brigita in Ivica. Sodelovanje poteka v okviru projekta Učenje za življenje, kjer gre za medgeneracijsko povezovanje v občini Litija. Skupaj smo naredili precej izdelkov iz gline in pletli ogrlice in zapestnice. Praktične veščine in spretnosti učenci pridno utrjujejo tudi v popoldanskem času v domačem okolju.

     

3. druženje: V petek, 15. 10. 2021, je otroški pevski zbor pod vodstvom učiteljice Nives Koželj sodeloval na občinski prireditvi Medgeneracijsko druženje ob tednu otroka. Na klavirju je zbor spremljala učiteljica glasbe Ana Tori. Vzdušje je bilo prijetno in še bomo sodelovali.

 

2. druženje: V petek, 17. 9. 2021, so učenci 5. a ustvarjali z Društvom invalidov Litija in Šmartno. Prijazne gospe so jim pokazale, kako se z manjšimi pripomočki lahko naredijo unikatne voščilnice. Vsak učenec je imel možnost izdelati svojo voščilnico, ki jo je na koncu lahko odnesel domov. Še bolj pa so uživali v prvih kleklarskih veščinah in bili  ponosni na prve zapestnice izpod klekel.

Učenci 5. b so se udeležili delavnic, ki so jih pripravile sodelavke IC Geoss-a. Naredili so si malico, in sicer domače testenine in paradižnikovo omako ter izdelali lična in dišeča mila.

1. druženje: V četrtek, 16. 9. 2021, so se učenci 5. razreda OPZ udeležili Revije pevskih zborov na 2. festivalu medgeneracijskega povezovanja v občini Litija. Zapeli so tri otroške pesmi: Osel in kukavica, Ko si srečen in Enkrat je bil en škrat. Z veseljem smo prisluhnili tudi Oktetu Valvasor, Moškemu pevskemu zboru Polšnik, ansamblu Lesarji in drugim.

   

Učenje je v primerjavi z izobraževanjem širši pojem, zato smo se petošolci in razredničarki odločili, da se v šolskem letu 2021/2022 povežemo s Svetom za medgeneracijsko povezovanje v občini Litija in skupaj sodelujemo v šolskem projektu Učenje za življenje – od mladosti do modrosti.

Medgeneracijsko povezovanje je na prvi pogled samoumevno. Generacije živimo skupaj kot razširjena družina, otroci, mladina in odrasli se srečujemo v vsakdanjem življenju, v socialnem okolju, zato se mladi zavedamo, da se največ naučimo iz zgledov, zato morajo biti le-ti dobri in lepi.

Zastavljeni cilji:

  • spodbujati sodelovanje in povezovanje s starejšimi občani v Litiji,
  • razumeti drug drugega,
  • pridobiti široko znanje, spretnosti in osebnostne lastnosti, ki jih potrebujemo, da bi lahko uspešno in kakovostno živeli in delali kot posamezniki in v skupnosti,
  • ustvarjati novo generacijo ponosnih, pogumnih in ustvarjalnih Slovenk in Slovencev.

 

 

Objavljeno: 13 septembra 2021 , Avtor: Anita Kušar