J_MŠ_Nagrajenke mednarodnega natečaja Po Fabianijevih poteh

Nazadnje spremenjeno 3.1.2022 , ob 18:16 Urejal: Petra Prosen

   

Ko so bile naše letošnje šestošolke Manca Bokal, Emma Mehić (ki je sedaj na drugi šoli) in Kaja Rosshaupel četrtošolke, letošnje sedmošolke Nika Godec, Kaja Vozelj in Tisa Zupančič pa petošolke na PŠ Jevnica, so pri neobveznem izbirnem predmetu umetnost v objektiv ujele dele razpadajoče Rusove hiše, v kateri je bila prva jevniška šola, in pa leseni most nad Savo, ki tudi nosi zgodovinsko vrednost.

Njihove fotografije so prepričale komisijo mednarodnega geografsko-likovnega natečaja Po Fabianijevih poteh, ki daje poudarek prostorskemu oblikovanju.

Kaja Vozelj, 5.J
Tisa Zupančič, 5.J
Emma Mehić, 4.J
Manca Bokal, 5.J

Dr. Bea Tomšič Amon je v utemeljitvi med drugim zapisala: “Marsikdo misli, da v starih, dotrajanih objektih ni moč najti nič lepega. Ravno v tem je lepota, da ozavestimo dolgoletno življenje arhitekturnega objekta, plasti zgodovine objekta, ki se nalagajo tam, kjer se del zruši, kjer omet odpada in lušči zadnja plast barve. Misel na to, kako je objekt služil našim predhodnim generacijam, je znak lepega, ki nas veže skozi zgodovino skupnega življenjskega prostora. Včasih je težko učence nagovoriti o tem, saj izkušnja, ki jo imajo v današnjem času, govori o kratki dobi življenja vsega, kar uporabljamo v vsakdanjem življenju, od mobilnega telefona in oblačil do vrste učbenikov. Zato je vzgojna plat te likovne naloge še kako pomembna.”

Čestitke vsem nagrajenkam srebrne kolekcije!

 

Objavljeno: 9 decembra 2021 , Avtor: Petra Prosen