MŠ- 1. do 5. r.- Radovedni Valvasor

Nazadnje spremenjeno 2.4.2022 , ob 21:38 Urejal: Nives Kozelj

V letošnjem šolskem letu učenci OŠ Gradec sodelujejo v projektu Radovedni Valvasor. V okviru projekta spoznavajo življenje in delo polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja in njegovo knjigo Slava vojvodine Kranjske.

V pričetku šolskega leta so učenci zanimivosti iz njegovega življenja poslušali po šolskem radiu, preko šestih radijskih oddaj.

Učence od 1. do 5. razreda je obiskala tudi ga. Anita Mirjanić, mentorica projekta in profesorica zgodovine, ki je učencem Valvasorja še bolj približala. Predstavila nam je popotnika, ki je več kot 10 let potoval po deželah Evrope in Afrike, in navdušenega zbiratelja, ki je na gradu Bogenšperk ustvaril prvi muzej na slovenskih tleh. Učencem je bilo všeč tudi njegovo raziskovanje šeg in običajev ter zanimanje zanje, predvsem za čarovnice, ki naj bi se zbirale na Slivnici pri Cerkniškem jezeru.

Učenci v okviru projekta ustvarjajo tudi različne likovne in literarne izdelke, ki bodo razstavljeni v mesecu maju.

Njegovo knjigo Slava vojvodine Kranjske smo si ogledali v šolski knjižnici pri ge. Stanki Sirk. Tudi Janez Vajkard Valvasor, ki je pred 350 leti kupil grad Bogenšperk, je na gradu imel bogato knjižnico. Slava vojvodine Kranjske pa je najobsežnejše in najtemeljitejše delo o naših krajih in naših prednikih, torej o naši preteklosti, ki se je tako ohranila za vedno.

.

 

 

Objavljeno: 22 marca 2022 , Avtor: Nives Kozelj