MŠ_4. razred_ND_Vode v Litiji

Nazadnje spremenjeno 2.5.2022 , ob 16:01 Urejal: alenka.zupancic

Danes, 26. 4. 2022, smo imeli s četrtošolci naravoslovni dan z naslovom Vode v Litiji. Z avtobusom smo se odpeljali v Šmarno pri Litiji do Komunalno stanovanjskega podjetja Litija, kjer nas je prijazno sprejela gospa Marta Peršin in nam razkazala zbirni center za ločeno zbiranje odpadkov. Preden smo šli raziskovat odlagališče, so nas stehtali na ogromni tehtnici. Vsi skupaj smo tehtali več kot 1 tono.

Izvedeli smo marsikaj zanimivega in bili veseli podatka, da je nekaterih odpadkov, npr. odpadnih nagrobnih sveč, za skoraj polovico manj kot pred nekaj leti. V zbirnem centru imajo tudi kotiček za ponovno uporabo, kamor lahko pripeljemo še delujoče oziroma uporabne predmete, ki jih ne potrebujemo več. Na koncu ogleda nas je čakalo sladko presenečenje. Ko smo se okrepčali, smo pot nadaljevali v Litijo do čistilne naprave.

Gospa Marta nam je zelo nazorno in razumljivo razložila delovanje čistilne naprave in nas opozorila, česa ne smemo metati v kanalizacijo (odpadnega olja, čistilnih robčkov …), ker se kanalizacijske cevi lahko zamašijo, težave pa se pojavijo tudi pri delovanju čistilne naprave.

Po ogledu smo se vrnili v učilnico, kjer smo si pogledali še nekaj posnetkov o vodah v Sloveniji ter izpolnili poročila.

 

Objavljeno: 26 aprila 2022 , Avtor: Ines Štaut