MŠ+POŠ: NAŠA MALA KNJIŽNICA

Nazadnje spremenjeno 21.4.2022 , ob 18:21 Urejal: alenka.zupancic

Vsi učenci od 1. do 5. razreda matične in podružničnih šol so v letošnjem šolskem letu vključeni v mednarodni bralni projekt Naša mala knjižnica, ki je namenjen promociji bralne kulture ter evropskih avtorjev in ilustratorjev, ki so uveljavljeni v domovini, ne pa nujno v drugih evropskih državah.

V KUD Sodobnost International so se tako kot njihovi partnerji, estonska Päike ja Pilv in hrvaška Ibis grafika, soočili s problemom, kako predstaviti svoje najboljše avtorje na širšem evropskem trgu. Za širitev književnosti prek državnih mej so izbrali bralni projekt Naša mala knjižnica, ki v Sloveniji uspešno poteka že štirinajsto leto. Vsaka od treh založb je prispevala eno ali dve izmed svojih najboljših del za otroke, tako da je v projekt vključenih dvanajst avtorjev in ilustratorjev. Knjige so prevedene v dva tuja jezika ter vključene v Ustvarjalnik, ki so ga natisnili v vseh treh jezikih.

Zastavljeni cilji:

 – pri učencih spodbujati in razvijati bralno kulturo ter dvigovati bralno pismenost,

– učence seznaniti z drugimi kulturami,

– učence motivirati za sodelovanje na likovno- literarnih natečajih.

 

Dejavnosti
Na začetku šolskega leta (v oktobru) so prijavljeni otroci prejeli Ustvarjalnike z izvirnimi nalogami na temo predstavljenih knjig.

 V Ustvarjalniku 1, namenjenem predšolskim otrokom in učencem 1. in 2. razreda, učenci spoznavajo odlične zgodbe Andreje Peklar, Petra Svetine, Davorke Premec, Ive Bezinović-Haydon, Benasa Bėrantasa in Piret Raud.

V Ustvarjalniku 2, namenjenem otrokom od 3. do 5. razreda, učence zabavajo Susanna Mattiangeli, Asia Olejarczyk, Koraljka Milun, Petr Stančík, Els Heinsalu in Kęstutis Kasparavičius.

 

 

 

• Decembra smo četrtošolci prejeli PISMO PRESENEČENJA, ki ga je posebej za otroke, vključene v projekt NMK, napisala pisateljica Koraljka Milun, avtorica knjige Baton in Roki.

• Sodelovali smo v tekmovanju za NAJ BRALNI KOTIČEK.

• Skozi celo šolsko leto beremo različne knjige. Za vsako prebrano knjigo učenci dobijo vagonček, ki ga lepimo na stene naših učilnic. Razred, ki bo sestavil najdaljši BRALNI VLAKEC, bo nagrajen z obiskom presenečenja.

• Sodelovali smo v likovno-literarnem natečaju Naša mala knjižnica (april).

Za nagradni natečaj je nekaj učencev iz 4. razreda izdelalo podmornice.

• Učenci 4. razreda smo se prijavili na zabavni KVIZ NMK. Uspelo nam je premagati osnovno šolo z Vranskega in si priboriti knjižno nagrado.

 21. 4. bo učence 4. in 5. razreda obiskala italijanska pisateljica Susanna Mattiangeli.

Na spletni strani https://www.nasamalaknjiznica.si/ so predstavljene dodatne dejavnosti, ki spremljajo projekt Naša mala knjižnica.

 

 

 

Objavljeno: 21 aprila 2022 , Avtor: Ines Štaut