POŠ V: Izdelava namizne igre MANCALA

Nazadnje spremenjeno 20.11.2022 , ob 16:21 Urejal: alenka.zupancic

Namizna igra mancala je zabavna družabna igra za dva igralca. Izvira iz 4. stoletja našega štetja iz Afrike (na to kažejo ostanki igre, ki so jih našli na ozemlju Etiopije in Eritreje) in je ena od najstarejših družabnih iger, ki jih igramo še danes. Po pripovedovanju nekaterih staršev in prijateljev se je to igro igralo v naših krajih že pred desetletji. Razlika je bila v tem, da se za igro ni uporabljalo lesene deske z vdolbinami, temveč kar ravna tla.

Na POŠ Vače smo v preteklih dveh mesecih izvedli projekt Izdelava namizne igre mancala. S pomočjo g. Balanta, iz Mizarstva Balant, ki nam je iz svojega lesa izdolbel vdolbine, smo začeli zgodbo namizne igre. Zgodba se je nadaljevala z brušenjem in barvanjem lesa, ki so ga izvedli učenci različnih starostnih skupin v času OPB. Dodali smo še zrna koruze in igra se je lahko začela.

Učiteljice smo nato učencem predstavile pravila igre. Učenci vsakodnevno igrajo igro že 14 dni. Zanimanje zanjo ne popušča.

Namen izdelave namizne igre je bil ponuditi učencem miselno igro, jim pokazati, kako se razvija ideja, in predstaviti potek izdelave namizne igre.

 

             

 

                        

 

 

 

Objavljeno: 18 novembra 2022 , Avtor: Polona Reberšek Božič