POŠ H-Obisk pisateljice Aksinje Kermauner

Nazadnje spremenjeno 1.6.2023 , ob 10:18 Urejal: alenka.zupancic

V sredo, 31. 5. 2023, nam je na POŠ Hotič dopoldan pravljično obarvala pisateljica, pesnica, učiteljica in predavateljica, ki kljub upokojitvi še vedno čuti svoje poslanstvo, da se področje dela z otroki s posebnimi potrebami, predvsem slepimi in slabovidnimi, nenehno izboljšuje in razvija. S svojo pravljico Žiga špaget gre v širni svet je otroke navdušila preko pripovedovanja zgodbe ob slikah (Kamišibaj). Sledila je še uprizoritev zgodbe, pri tem pa sta pisateljici pomagala tretješolka Gaja in drugošolec Luka.

Nekoč se je kamišibajkar pripeljal s kolesom. Na prtljažniku je imel pritrjen lesen oder, pod katerim so bili predali za sladkarije. Na svoj prihod je opozoril z udarjanjem dveh paličic drugo ob drugo. Kmalu se je okrog njega zbrala množica otrok in krajanov. Za drobiž so si kupili sladkarijo in ogled predstave. Kamišibajkar je svojo zgodbo premišljeno pripravil v nadaljevanjih. Ko je bilo najbolj napeto, se je poslovil in odpeljal. S tem si je zagotovil publiko ob naslednjem obisku. Vir: https://slikovedke.com/kaj-je-kamisibaj/

Otroci so nato spoznali in preizkusili pripomočke za slepe in slabovidne ter Braillovo pisavo. Ugotovili so, da je potrebno ob izgubi vida izostriti ostale čute, tip, sluh, vonj.

 

 

 

Objavljeno: 1 junija 2023 , Avtor: Mateja Gorše