Izjava o dostopnosti

Nazadnje spremenjeno 21.4.2023 , ob 13:04 Urejal: Nežka Rugelj

Osnovna šola Gradec se zavezuje, da bo omogočala dostopnost spletišča www.osgradec.si v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij vsem uporabnikom.

Izjava o dostopnosti

Ta izjava o dostopnosti se nanaša na spletišče www.osgradec.si

Za zagotavljanje zahtev glede dostopnosti so bile sistemsko zagotovljene nekatere prilagoditve, kot so:

  • odzivno oblikovanje (prilagajanje postavitve vsebine ločljivosti zaslona),
  • ustrezni barvni kontrasti (med besedilom in ozadjem),
  • predvidljivo delovanje spletišča,
  • omogočeno je spreminjanje tipa in velikosti pisav,
  • omogočeno je podčrtovanje povezav,
  • omogočeno je opremljanje slik z nadomestnim besedilom,
  • omogočena je uporaba različnih ravni naslovov.

Stopnja skladnosti

Spletišče www.osgradec.si je delno skladno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zaradi spodaj navedenih izjem.

Manj dostopne vsebine (splošno):

Dostopnost spletišča www.osgradec.si nenehno spremljamo in sproti izboljšujemo posamezne elemente dostopnosti. Kljub temu nekatere objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

Pri večini grafičnih elementov je omogočena ustrezna besedilna alternativa, kljub temu pa se lahko zgodi, da kakšen grafični element (ikone ipd.) še ni opremljen z ustrezno alternativo. Tudi ti bodo v bližnji prihodnosti opremljeni z ustreznimi alternativami.

Nekateri dokumenti so kot priponke objavljeni v PDF in Word formatih, ki za uporabnike bralnika zaslona niso v celoti dostopni.

Nekatere kompleksnejše tabele se tudi z uporabo vtičnika ne povečajo. To težavo bomo v kratkem odpravili.

Priprava izjave o dostopnosti

  • Ta izjava je bila pripravljena 21. aprila 2023 na podlagi samoocene.
  • Izjava je bila nazadnje pregledana 21. aprila 2023.

Povratne in kontaktne informacije

Zaradi zelo pogostih posodobitev vsebin lahko obiskovalci pri brskanju po spletišču www.osgradec.si, kljub prizadevanjem, da bi bile vse spletne strani čim bolj dostopne in uporabnikom prijazne, občasno naletijo na težave z dostopnostjo.

Obvestilo o morebitnih primerih neskladnosti objav z določili Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij in zahteve po posredovanju informacij v dostopni obliki lahko pošljete po elektronski pošti na naslov: tajnistvo(zamenjajte oklepaj z znakom @)osgradec.si.

Odgovor boste prejeli v roku osmih dni od prejema obvestila oziroma prošnje. Če v tem roku ne bomo mogli podati ustreznega odgovora, vam bomo sporočili, kdaj bo odgovor podan in razloge za zakasnitev odgovora.

Izvršilni postopek

V primeru, da ugotovite odstopanja od določil Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, lahko podate prijavo inšpektorjem Inšpektorata Republike Slovenije za informacijsko družbo (IRSID) po navadni ali elektronski pošti na naslov: gp.irsid(zamenjajte oklepaj z znakom @)gov.si">gp.irsid(zamenjajte oklepaj z znakom @)gov.si