POŠ J_Delavnica setve

Avtor: | 5. 03. 2024 | Zgodilo se je

5. marca nas je po končanem pouku v času podaljšanega bivanja obiskala ga. Fanči Perdih iz podjetja Amarant, ki prideluje ekološko seme. Za učence je pripravila delavnico setve paradižnika, paprike, lubenic in melon v lončke.

Učenci so se razdelili v 4 skupine. Ga. Fanči je vsaki skupini prikazala, kako pravilno posejati semena.

  1. korak: Vsak učenec je najprej s substratom napolnil svoj lonček za vzgojo sadik.

  1. korak: V vsak predel je s prstom do polovice naredil luknjo.

  1. korak: V luknjo je položil izbrano seme. Izbiral je lahko med različnimi vrstami semen paradižnika (BOKA, LIGURIA, BERNER ROSE, MARZANO 2), paprike (BOTINSKA RUMENA, KALIFORNIJSKO ČUDO, ALBAREGIA), melone in lubenice. V lonček je dodal malo zemlje, s katero je prekril seme.

  1. korak: Vsak lonček smo označili z imenom učenca ter vrsto semen, ki jih je učenec posejal. Lončke smo zložili na okensko polico.

   

Gospa Fanči nas je nato poučila, kako naj pravilno zalivamo in skrbimo za naše lončke. Vsak učenec bo odgovoren za svoja semena in bo iz njih poskusil vzgojiti sadike. Dogovorili smo se, da bomo spremljali in zapisali, kdaj je posamezno seme kalilo. Sadike bomo v mesecu maju posadili na šolski vrt. Že zdaj komaj čakamo na pridelke!

Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.

Dostopnost