EKO DAN 24. 4. 2024

Avtor: | 24. 04. 2024 | Zgodilo se je

Danes smo na šoli v sodelovanju z zadrugo Koreninica iz Stične in centrom za razvoj LAS iz Litije, obeležili eko dan in dan brez zavržene hrane. 

Tekom dopoldneva so se učenci v avli šoli seznanili z lokalno hrano, ki jim jo je predstavil g. Branko Hostnik iz zadruge Koreninica. Poudaril je prednosti lokalnega pridelovanja hrane in kratkih verig. Učenci so veliko vrst zelenjave in drugih proizvodov prepoznali in nekaj teh izdelkov tudi degustirali.

V sodelovanju s centrom za razvoj LAS, smo učencem ponovno pripravili zajtrk oz. malico iz ekološko pridelanih živil, ki jo subvencionira evropski sklad. Jedli so črni kruh, maslo, jabolko in pili mleko iz lokalnega okolja. Po šolskem radiu so učenci z namenom ozaveščanja, pripravili nekaj informaciji o zavrženi hrani, ki vsako leto žal konča v odpadkih.

V času kosila smo se vsi skupaj potrudili, da je bilo odpadne hrane malo oz. je skoraj ni bilo. Začeli smo z malimi korak, s katerimi bomo v prihodnje zagotovo prehodili veliko poti. V prihodnje si želimo, da bi bil lahko takšen dan vsak naš dan.

POŠ HOTIČ

Na POŠ Hotič smo učiteljice spremljale odnos do hrane pri učencih že daljše časovno obdobje in nad ugotovitvami nismo bile najbolj navdušene. Zato smo se v mesecu aprilu dogovorili, da bo vsak učenec svojo malico, v kolikor je v šoli ne bo pojedel, odnesel domov v za ta namen primerni embalaži. Izkazalo se je, da se je dogovor dobro prijel, saj učenci redno v šolo prinašajo svoje posodice za hrano. Doma jih skrbno operejo, hrano, ki jim je ostala od malice, pa pojedo, ko so lačni ali jo dajo družinskim članom. Tako smo bistveno zmanjšali količino zavržene hrane, na kar smo zelo ponosni.

POŠ Kresnice

Še nekaj utrinkov iz POŠ Kresnice.

Dostopnost