MŠ in POŠ_ OŠ Gradec poje (23. 5. 2024)

Avtor: | 24. 05. 2024 | Zgodilo se je

Osnovna šola Gradec je šola s srcem, kar je povezano tudi s tem, da ima na njej posebno mesto petje. Že več kot dvajset let se namreč zbori matične in podružničnih šol zberejo na zdaj že tradicionalni prireditvi OŠ Gradec poje. Tudi letos 23. maja je bilo tako.

Prireditev je bila tokrat v Kulturnem centru Litija na Stavbah, in sicer v dveh delih, a je bila dvorana še premajhna za vse, ki bi se še želeli udeležiti blagozvočnega dogodka. V prvem delu prireditve so obiskovalcem zapeli otroški pevski zbori (OPZ) iz POŠ Jevnica, Kresnice in Hotič ter OPZ 1. razreda in  OPZ 1 z matične šole. V drugem delu so obiskovalcem četrtkov večer v dvorani polepšali OPZ POŠ Vače in OPZ 2 z matične šole ter  mladinski pevski zbori (MPZ) POŠ Vače, matične šole in 6. razredov.  Oba dela prireditve sta se začela s Himno OŠ Gradec, ki so jo zapeli združeni zbori, prav tako pa je skupna pesem mlajših in starejših pevcev zazvenela ob koncu obeh delov. Ni enostavno spraviti na oder toliko pevcev skupaj, a vsi, od najmlajših do najstarejših, so se na odru spretno postavili v skupen zbor. Morda je pomagalo tudi to, da jih je s spodbudno besedo ob začetku prireditve pozdravil ravnatelj Damjan Štrus.

Znotraj okvirnega petja skupnih zborov smo slišali zelo različne pesmi, ki so jih pevci pod vodstvom svojih zborovodkinj Špele Lajovic, Julije Bric, Nives Koželj, Nike Koprivnikar, Aleksandre Štrus, Tinkare Vretič, Judite Nemeček in Ane Tori zapeli občuteno, predano in osredotočeno skrbno, saj so nam želeli svoje prepevanje predstaviti v najsvetlejši luči. Uspelo jim je in celoletni trud pevcev so obiskovalci v dvorani po vsaki pesmi nagradili z glasnim aplavzom.

Zborovsko petje se je ves večer prepletalo z veznim besedilom, ki je nevsiljivo ubesedovalo vsesplošne vrednote, ki jim na OŠ Gradec posvečamo veliko pozornosti. Skušamo jih tudi živeti, kar je zadnja prireditev OŠ Gradec lepo ponazorila: s skupnim petjem se je vsak posameznik trudil za skupnost, zato je pevcem, zborovodkinjam ter vsem ostalim sodelujočim skupaj uspelo ustvariti čaroben večer.

Dostopnost